Για «πραξικοπηματικού χαρακτήρα επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και της βούλησης των Ελλήνων πολιτών» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφορικά με την ψήφο του απόδημου ελληνισμού, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και δεν θα κάνει ένα τέτοιο επικίνδυνο άλμα στο κενό».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,5» ότι «το θέμα της ψήφου του απόδημου ελληνισμού εξετάστηκε για πρώτη φορά ουσιαστικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημιουργία αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής».

Όπως είπε, το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής, που παραδόθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών επί της θητείας του, «έχει παραχθεί με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και βρίσκεται στη διάθεση της νέας κυβέρνησης», επίσης θα μπορούσε «να αποτελέσει τη βάση ενός νομοσχεδίου για να λυθεί το θεσμικό αυτό ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί δεκαετίες, προκειμένου να επιτευχθεί και πολιτική συναίνεση».

«Αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, αν ευσταθούν οι σχετικές πληροφορίες, είναι μια πραξικοπηματικού χαρακτήρα επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και της βούλησης των Ελλήνων πολιτών. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και δεν θα κάνει ένα τέτοιο επικίνδυνο άλμα στο κενό» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι «διαφορετικά, είναι προφανές ότι εμείς θα αντιδράσουμε σθεναρά. Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθούν πρόθυμες πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν σε τέτοιου τύπου θεσμικούς τακτικισμούς της κυβέρνησης».