Μητσοτάκης: Σεβόμαστε το περιβάλλον στην πράξη

Για πρώτη φορά Ανταποδοτική Ανακύκλωση και στο Μέγαρο Μαξίμου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:39
09/08/2019
Μητσοτάκης: Σεβόμαστε το περιβάλλον στην πράξη
12
loading

«Σεβόμαστε το περιβάλλον στην πράξη! Για πρώτη φορά εφαρμόζουμε στο Μέγαρο Μαξίμου ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών» ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, σημειώνοντας παράλληλα πως «Με το νέο σύστημα γίνεται ανακύκλωση πολύ περισσότερων υλικών και τα οφέλη πηγαίνουν σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης».

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που μπαίνει σε εφαρμογή στο Μέγαρο Μαξίμου ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών. Στην ανάρτηση του πρωθυπουργού υπάρχει και ένα σχετικό βίντεο που παρουσιάζει τα οφέλη από το πρόγραμμα.

Για το ίδιο θέμα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν τα εξής:

«Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πλέον γνωστά και τεκμηριωμένα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Η ανακύκλωση συμβάλλει τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με έρευνες, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών γυαλιού δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιότοπων και κατά συνέπεια εξοικονομούνται 12 κιλά πετρελαίου που υπό άλλες συνθήκες θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για την δημιουργία του γυαλιού.

Αντίστοιχα, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού, δεν θα απαιτηθούν περίπου 500 χρόνια για να αποσυντεθούν στο περιβάλλον αλλά ούτε θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα αέρια τα οποία δημιουργούνται κατά την παραγωγή πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα αυτονόητα αυτά οφέλη αναγνώρισε και η Κυβέρνηση η οποία από τις 06 Αυγούστου καθιέρωσε στο Μέγαρο Μαξίμου το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» έχει εγκριθεί από την Ελληνική Πολιτεία για την προώθηση και την ανάπτυξη της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας και αποτελεί τον μοναδικό φορέα που έχει αναπτύξει ολοκληρωμένα προγράμματα ανακύκλωσης για την εκπλήρωση της νομικής υποχρέωσης για χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με τη Νέα Δημοκρατία να είναι ο πρώτος πολιτικός φορέας που είχε εκπληρώσει την σχετική νομική υποχρέωση από τα κεντρικά της γραφεία στην Πειραιώς.

Η υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος πραγματοποιείται από τον Εθνικό Φορέα της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» που αποτελεί τον «Τεχνικό Σύμβουλο» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων.

Για πρώτη φορά, στο πλέον συμβολικό κτίριο της χώρας, θα υπάρχει η δυνατότητα συλλογής επιμέρους υλικών συσκευασίας (χαρτί, πλαστικό - μέταλλο, γυαλί), με την νέα Κυβέρνηση να αποδεικνύει εμπράκτως την περιβαλλοντική της ευαισθησία ενώ ταυτόχρονα να είναι η πρώτη που εφαρμόζει την σχετική νομική υποχρέωση.

Με σημεία ανακύκλωσης σε κάθε γωνιά του κτιρίου, οι εργαζόμενοι του Μεγάρου μπορούν να όλοι να κάνουν μία τόσο απλή κίνηση αλλά για έναν τόσο μεγάλο σκοπό!

Τι εννοούμε όμως ανταποδοτική ανακύκλωση και για ποιους λόγους είναι σημαντική;

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση προσφέρει το σημαντικό ανταποδοτικό αντίτιμο που ανέρχεται σε 3 λεπτά για κάθε 1 συλλεγόμενη πλαστική, μεταλλική ή γυάλινη συσκευασία προς τη συνεργαζόμενη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.)«Νέοι Ορίζοντες», η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των αποφυλακισμένων και αναλαμβάνει την καθημερινή συλλογή, μεταφορά και ανακύκλωση των υλικών.

Μέρος του αντιτίμου το οποίο θα εξασφαλίζεται από την συλλογική προσπάθεια των ανθρώπων που εργάζονται στο Μέγαρο, θα δίνεται στην Ένωση « Μαζί για το Παιδί» για την στήριξη παιδιών και οικογενειών σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για μία Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων που εργάζονται για την ευημερία 30.000 και πλέον παιδιών κάθε χρόνο εκ των οποίων για τα 10.000 σε συστηματική βάση. Το 2016 τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της προσφορά σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας, αναπηρίας, κακοποίησης και αρρώστιας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Πράσινη ανάπτυξη . . .

  . . . Ανακύκλωση . . . φάγανε και θα τρώνε. Μπίζνες....
  Τώρα ετοιμαστείτε και κάντε κουμάντο για τα τέλη κυκλοφορίας λόγω ρύπανσης, μην τα τρώτε όλα στις διακοπές.

 2. avatar ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΠΑΣ

  ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΠΑΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΛΕΦΤΑ ΤΩΡΑ ΜΟΙΡΑΣΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟ'Ι' ΜΕΓΑΛΟ ΒΟΥΡ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕ ΟΡΜΑ !!!!

 3. avatar Douskas John

  Κουλη το ξέρουμε οτι οι μητσοτακηδες ανακυκλώνονται . Κατι αλλο !

 4. avatar Πες αλευρι

  η el dorado σε γυρευει.

 5. avatar Πλιατσικολογος αναρχικός

  Πρωτόγνωρο για τους συριζαιους να μην καίνε τα δάση και τους ανθρώπους αλλά να κάνουν οικολογία. Σε λίγο μέχρι και μπάνιο θα σας βάλει να κάνετε.

 6. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Όπως το σεβάστηκε στις σκουριές

 7. avatar passman

  περιβαλλοντικη για το τι θα προκαλεσει στο λεκανοπέδιο η φλατσιος πολιτεία εχεις βαμπιρογέννητε αντιστασιακε των παρισσιων και godfather της πικραμενης gang ?????
  TSIPRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
  VOURLOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
  ΞΥΠΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

 8. avatar Stilitis

  Αγαπάμε το περιβάλλον, αλλα οι Σκουριές Σκουριές!

 9. avatar Γεροτσολιας

  σιχαμα.....Σουλτανε της κακιας ωρας

  1. avatar Τσουζει;

   Τσούζει συριζοπουλο; Ούτε τα σκουπίδια σας δεν είστε ικανοί να μαζέψετε.

  2. avatar Γεροτσολιας

   Μας τα επρηξες ρε ηλίθιε πληρωμένε με τα ίδια και τα ίδια σε κάθε άρθρο. Ακόμα και την ίδια φρασεολογία του κόμματος χρησιμοποιείς. Άλλαξε χώρα αν δε σ' αρέσει. Ηλίθιε

  3. avatar @Γεροτσολιας

   Απολαυση να σε βλεπουμε να σκουζεις... Προσεχε εχει και ζεστη

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει