Την αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος έχει αρχίσει να εφαρμόζει εντός των χώρων του Κοινοβουλευτικού Μεγάρου ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας.

Μάλιστα είναι έτοιμος ακόμη και να ανακαλέσει την άδεια του καφενείου που λειτουργεί εντός του «ναού της Δημοκρατίας» κάτι που προβλέπεται άλλωστε ρητά σε παλαιότερες εγκυκλίους οι οποίες όμως δεν εφαρμόστηκαν στην πλήρη μορφή τους ποτέ.

Ειδικότερα, το αρχικό πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του καφενείου επιτρέπει το κάπνισμα στους βουλευτές είναι 500 ευρώ και εάν εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται, τότε ανακαλείται η άδειά του. Οπότε τα τασάκια ήδη εξαφανίστηκαν.

Για να καταλάβετε τι συμβαίνει το πολυσυζητημένο καφενείο της Βουλής αποτελείται από δύο διαφορετικούς χώρους που ενώνονται από μια πόρτα. Στη μια αίθουσα μέχρι πρότινος απαγορευόταν το τσιγάρο και στην άλλη όχι.

Σε σημαντικές συνεδριάσεις, γεμίζουν ασφυκτικά και οι δύο χώροι και ιδίως αυτός των καπνιζόντων ντουμανιάζει σε τέτοιο σημείο που ο καπνός φαίνεται στην ατμόσφαιρα.

Τώρα οι θεριακλήδες βουλευτές και υπάλληλοι του κτιρίου θα μπορούν να καπνίζουν μονάχα σε έναν τρίτο χώρο, τον οποίο αποτυπώνει φωτογραφικά σήμερα το newsbeast.

Πρόκειται για ένα μικρό αίθριο που υπάρχει δίπλα στην μέχρι πρότινος αίθουσα καπνιζόντων που μόλις και μετά βίας χωρά στριμωγμένα 15 άτομα. Εκεί θα πρέπει να βγαίνουν από τούδε και στο εξής όσοι έχουν μπαφιάσει.

Είναι ένα μικρό «τυφλό» σημείο, αφού δεν έχει θέα πουθενά, που είναι ανοικτό προς τα πάνω για να φεύγει ο καπνός, ενώ το χειμώνα μισοκλείνει από μια τέντα για να κόβει το κρύο και ζεσταίνεται κάπως με σόμπες που μεταφέρουν εκεί οι υπεύθυνοι του καταστήματος.

Επί της ουσίας είναι απλά μια ξύλινη μπάρα με σκαμπό στα οποία θα δεις να κάθονται από υπουργοί και βουλευτές μέχρι ο τελευταίος υπάλληλος που θέλει να ξεχαρμανιάσει.