Η νέα παρέμβαση του Αλέξη Γεωργούλη στην Ευρωβουλή

Δείτε την ανάρτηση του ευρωβουλευτή


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:15
26/07/2019
Η νέα παρέμβαση του Αλέξη Γεωργούλη στην Ευρωβουλή
19
loading

Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης μετά την ερώτηση που κατέθεσε για την εφαρμογή FaceApp, «ξαναχτύπησε» με νέα ερώτηση που κατέθεσε στην ευρωβουλή.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε την Κομισιόν αναφορικά με τον μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και στην τσικουδιά.

Αφορμή για την ερώτηση του αυτή στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούσε ότι η απόφαση της Ελλάδας να υποβάλει τα δύο αυτά εθνικά προϊόντα σε μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, αντιβαίνει την νομοθεσία της Ένωσης για τον ανταγωνισμό.

Δείτε το κείμενο του Αλέξη Γεωργούλη και το βίντεο που ανέβασε στο Instagram:

«Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με τον μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και στην τσικουδιά, καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες.

Αφορμή για την ερώτηση αυτή υπήρξε η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που θεωρούσε ότι η απόφαση της Ελλάδας να υποβάλει τα δύο αυτά εθνικά προϊόντα σε μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης αντιβαίνει την νομοθεσία της Ένωσης για τον ανταγωνισμό (Απόφαση στην υπόθεση C-91/18 Επιτροπή κατά Ελλάδος, 11 Ιουλίου 2019).

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο λόγω του μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ελλάδα επιβάλλει επί του παρόντος μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (50 %) στο τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς και μειωμένο συντελεστή (περίπου 6 %) στην παραγωγή των ίδιων οινοπνευματωδών ποτών από μικρούς παραγωγούς, τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.

Το ΔΕΕ σε απόφαση που δημοσίευσε στις 11 Ιουλίου 2019 θεώρησε ότι η ελληνική νομοθεσία1 που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης2 και συγκεκριμένα στην Οδηγία 92/83/ΕΟΚ3 και Οδηγία 92/84/ΕΟΚ.

Δεδομένου ότι η παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς είναι μοναδική τέχνη που ευρίσκεται σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αντίστοιχα, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Θα μπορούσε να επεκταθεί η παρέκκλιση του άρθρου 23 παρ. 2 της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ για να τα
   καλύπτει συνολικά τσίπουρο και τσικουδιά, δεδομένου ότι το ούζο το οποίο εμπίπτει στην παρέκκλιση
   παράγεται κατά τρόπο παρόμοιο;
  2. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να στηρίξει τους μικρούς
   αποσταγματοποιούς που ασκούν ένα επάγγελμα/τέχνη μοναδικό στην Ευρώπη και στηρίζουν την
   τοπική οικονομία μεγάλων περιοχών της χώρας;
  3. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η Επιτροπή για να προστατέψει επαγγέλματα και τεχνικές που χάνονται ως κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης?».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με τον μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και στην τσικουδιά, καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες. Αφορμή για την ερώτηση αυτή υπήρξε η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που θεωρούσε ότι η απόφαση της Ελλάδας να υποβάλει τα δύο αυτά εθνικά προϊόντα σε μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης αντιβαίνει την νομοθεσία της Ένωσης για τον ανταγωνισμό (Απόφαση στην υπόθεση C-91/18 Επιτροπή κατά Ελλάδος, 11 Ιουλίου 2019). Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο λόγω του μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ελλάδα επιβάλλει επί του παρόντος μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (50 %) στο τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς και μειωμένο συντελεστή (περίπου 6 %) στην παραγωγή των ίδιων οινοπνευματωδών ποτών από μικρούς παραγωγούς, τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποσταγματοποιούς. Το ΔΕΕ σε απόφαση που δημοσίευσε στις 11 Ιουλίου 2019 θεώρησε ότι η ελληνική νομοθεσία1 που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης2 και συγκεκριμένα στην Οδηγία 92/83/ΕΟΚ3 και Οδηγία 92/84/ΕΟΚ. Δεδομένου ότι η παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς είναι μοναδική τέχνη που ευρίσκεται σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αντίστοιχα, ερωτάται η Επιτροπή: 1. Θα μπορούσε να επεκταθεί η παρέκκλιση του άρθρου 23 παρ. 2 της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ για να τα καλύπτει συνολικά τσίπουρο και τσικουδιά, δεδομένου ότι το ούζο το οποίο εμπίπτει στην παρέκκλιση παράγεται κατά τρόπο παρόμοιο; 2. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να στηρίξει τους μικρούς αποσταγματοποιούς που ασκούν ένα επάγγελμα/τέχνη μοναδικό στην Ευρώπη και στηρίζουν την τοπική οικονομία μεγάλων περιοχών της χώρας; 3. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η Επιτροπή για να προστατέψει επαγγέλματα και τεχνικές που χάνονται ως κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Georgoulis Alexis (@georgoulisalexis_ep) στις

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Μονος του τα σκεφτηκε κ τα εγραψε???

  .. μην [...] χα. Παντως μπραβο στον συντακτη της επερωτησης κ οχι στον ..υπογραφοντα!!!

 2. avatar ΕΤΣΙ ΣΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΜΑΣ ΜΗΝ

  ΜΑΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ [...] ΣΤΑ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙΑ ΜΑΣ !!! ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

 3. avatar Περιστέρα

  Μπορεί να ήταν μετριότητα σαν ηθοποιός, αλλά σαν πολιτικός είναι ικανότατος.

 4. avatar spyrospeiratis

  ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΝΑ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙ 5 ΕΤΗ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ ΑΕΡΙΤΖΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΓΟΥΣ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΜΕ 15.000 ΤΟΝ ΜΗΝΑ Χ12 ΜΗΝΕΣ Χ 5 ΕΤΗ =900.000 ΕΥΡΩ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
  ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΙΚΑΝΟΥ -ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΕΡΓΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

 5. avatar ΕΒΕΛΙΝ

  ΑΣ ΛΕΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΥΖΟ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ Κ ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ ΜΑΣ, ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΛΕΞΗ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΣΧΗΜΟΦΑΤΣΕΣ....Κ ΟΤΙ Κ ΑΝ ΡΩΤΑΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΣ..!!!

  1. avatar Το μπερδεύεις λιγουλάκι …

   Εκεί ειναι ευρωβουλή , δεν ειναι το στην υγειά μας ρε παιδιά ...

   1. avatar ΕΒΕΛΙΝ

    ΧΑ ΧΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΑΜΕ Κ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ...ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ...ΝΑΤΑΝ Η ΖΗΛΙΑ ΨΩΡΑ...ΑΛΕΞΗΣ ΤΕΛΕΙΑ Κ ΠΑΥΛΑ...

  2. avatar giannis14

   Το έπαθες μικρή το εγκεφαλικό?

   1. avatar ΕΒΕΛΙΝ

    ΜΗΠΩΣ ΖΗΛΕΥΕΙΣ;;;;;ΠΗΓΑΙΝΕ Κ ΕΣΥ....ΑΛΕΞΗΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ!!!

 6. avatar Σπλιναντερο

  Βάλε και για το κοκορέτσι Κε ευρωβουλευτα. Δεν μάς χ@@@@ς ρε Γιωργουλιη.

 7. avatar Τρίτη ερώτηση

  Τα σύκα Καλαμάτας θα κατοχυρωθούν στην Ελλάδα ως Π.Ο.Π.;

 8. avatar sourtafertas

  οπα......οπα...αλεξη εμπαινε δυνατα εμεις στηριζουμε ελληνικα προιοντα εδω φετα τυρναβου κουλουρακια κατω βρυσουλας ξεροτηγανα περιοχης πιασ το αυγο κ κουρουφτο

 9. avatar jim

  Επόμενη ερώτηση για τον μπαφο .....

 10. avatar .;.

  Τέρμα καμμενος

 11. avatar criskalts

  Ρε παιδιά, μήπως ξέρεις εκείνος ο Stateless που είναι;;; Τον χάσαμε εδώ και κάποιες μέρες. Μπιντές;;;
  χαχαχαχαχα

 12. avatar SER 30

  δεδομένου ότι το ούζο το οποίο εμπίπτει στην παρέκκλιση παράγεται κατά τρόπο παρόμοιο; ΜΙΣΤΕΡ ΛΟΓΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΡΩΤΑΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΠΡΙΝ \'\' ΕΚΤΕΘΕΙΣ \'\' ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ \'\' ΣΟΒΑΡΑ \'\' . ΤΟ ΟΥΖΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ . ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΩΣ \'\' ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ \'\' . ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ \'\' ΧΗΜΙΚΟ \'\' ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ \'\' ΦΥΣΙΚΟ \'\' . ΕΠΙΔΗ ΕΣΥ ΒΛΕΠΕΙΣ \'\' ΑΠΟΣΤΑΞΗ \'\' ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟ . ΑΛΛΙΩΣ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝΕ ΛΕΚΤΙΚΑ ΛΑΙΚ ΓΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΚΡΑΠΑ ΤΗΝ ΤΕΚΙΛΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ \'\' ΠΟΤΑ \'\' ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΑΖΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ \'\' ΔΙΑΘΕΤΕΙ \'\' ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΣΠΙΡΙΤ .

 13. avatar Thomas_E

  Από τη μία σοβαρή παρέμβαση (FaceApp) στην άλλη (τσιπουροτσικουδιές)! Εύγε! Τέτοια φλέγοντα θέματα πρέπει να συζητιούνται στην Ευρωβουλή!

 14. avatar txc

  στο τσίπουρο και τη τσικουδιά?γεια σου μερακλή αλέξη!!

  1. avatar Axaxaβγθ

   Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης... Ποιος Αλέξης όμως?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει