Κατρούγκαλος: Για τον ΣΥΡΙΖΑ εθνικό είναι το αληθές

«Επιλέξαμε η πρώτη ομιλία, από το δικό μας κόμμα, να είναι αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική και μόνο»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:24
20/07/2019
Κατρούγκαλος: Για τον ΣΥΡΙΖΑ εθνικό είναι το αληθές
18
loading

Η εξωτερική πολιτική είναι ο τομέας που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αφιερώσει την πρώτη ομιλία, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Έτσι όταν ο βουλευτής του Β1 Βορείου Τομέα Αθήνας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κινήθηκε στη βάση της πεποίθησης ότι «εθνικό είναι το αληθές», σε «αντίθεση με τη ΝΔ στην οποία επικράτησε η πατριδοκαπηλεία, αντί για τη συνείδηση του εθνικού συμφέροντος». Στην αιχμή της κριτικής του πρώην υπουργού Εξωτερικών, βρέθηκε η στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέγνωσε στην ολομέλεια τις πρόσφατες δηλώσεις δύο μελών της σημερινής κυβέρνησης.

«Εθνικό είναι το αληθές»

«Επιλέξαμε η πρώτη ομιλία, από το δικό μας κόμμα, να είναι αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική και μόνο. Μολονότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δομική προγραμματική αντιπολίτευση σε όλα τα θέματα, θεωρούμε ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να διαμορφώνονται συναινέσεις και να υπάρχει εθνικό μέτωπο», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, διακρίθηκε από αντιφάσεις λόγων και έργων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε ότι αποτελεί σημαντική παράλειψη πως στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στην Κύπρο και το κυπριακό ζήτημα, σήμερα 45η επέτειο της εισβολής.

«Οδηγηθήκαμε σε μεγάλες συμφορές όταν, αντί για την εθνική συνείδηση συμφέροντος, επικράτησε η πατριδοκαπηλεία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «πρέπει μα θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθές».

«Η φωνή της Ελλάδας είναι τώρα σεβαστή»

Είπε ακόμη ότι η ΝΔ σήμερα παραλαμβάνει τη χώρα σε πολύ διαφορετική και πολύ καλύτερη κατάσταση, ιδίως όμως στον τομέα διεθνούς θέσης της Ελλάδας, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο αναβαθμισμένη αυτή η θέση. «Κάναμε τη φωνή της πατρίδας πιο δυνατή και πιο σεβαστή», είπε και πρόσθεσε: «δεν ήμασταν απλώς σταθερή δημοκρατία αλλά ήμασταν εξαγωγέας σταθερότητας και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή των Βαλκανίων».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και την αντιμετώπισή του από την προηγούμενη κυβέρνηση, "με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης", για να επισημάνει ότι δεν είναι τυχαίο πως ο Πάπας πρότεινε τον Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε όμως τη ΝΔ για σωρεία αντιφάσεων λόγων και έργων και επικαλέστηκε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, ήταν θετικές. "Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι τα πολιτικά ζητήματα ανάμεσα στη χώρα μας και τη Βόρεια Μακεδονία, έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο υπουργός 'Αμυνας είπε ότι δεν αμφισβητεί την πρόθεση κανενός ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές και αν αυτή τηρηθεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον", ανέφερε ειδικότερα ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διχαστικές δηλώσεις από τη ΝΔ αν και «η ίδια ήξερε ότι είχε διαπραγματευτεί λύσεις διπλής ονομασίας, πολύ χειρότερες της λύσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που μάλιστα υπερκάλυψε τις εθνικές θέσεις».

Η «κωλοτούμπα»

«Καλά γνωρίζατε ότι μόνο η άκρα δεξιά, όπως εκφραζόταν από το ΛΑΟΣ και τις άλλες δυνάμεις της ακροδεξιάς, ήταν αντίθετες στη σύνθετη ονομασία. Και δεν έχετε ξεχάσει ότι η λέξη κωλοτούμπα εμφανίστηκε τότε. Το 2005, όταν ο νυν Αντιπρόεδρος χαρακτήριζε κωλοτούμπα τον Κώστα Καραμανλή που, κατά τα λόγια του ξεπούλησε τη Μακεδονία», σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος και παρατήρησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε την αξιοπιστία της χώρας γιατί έλεγε τα ίδια σε όλες τις πλευρές και γιατί οι θέσεις είχαν ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα της χώρας.

Είπε ακόμη ότι δεν ήταν καλό δείγμα, από πλευράς συμβολισμού, πως η πρώτη κίνηση της ελληνικής διπλωματίας ήταν η αναγνώριση Γκουαϊδό. «Μπορείτε να έχετε όποια ιδεολογική θέση θέλετε, εμείς νομίζουμε ότι η θέση της ΕΕ για έναν ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο, που συνδιαμορφώσαμε ήταν προτιμότερη. Εγώ σας μέμφομαι ότι σε επίπεδο συμβολισμού, αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ είναι επιστροφή σε εποχές που η χώρα μας δεν είχε χαρακτήρα ισοτιμίας σε σχέση με την υπερδύναμη», είπε και κάλεσε τη ΝΔ να αποφασίσει τι κόμμα είναι.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Αδικημένος Έλληνας.

  Προδότες ανθέλληνες. Για τον σύριζα υπήρχαν μόνο ρομα [....] λαθροεισβολεις Αλβανοί Πακιστανοί λοατκι ναρκομανεις φυλακισμένοι κλέφτες και αριστεροί μέλη του σύριζα. ΌΛΟΙ ΟΙ ΆΛΛΟΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΟΣΥΡΙΖΟΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΕΎΧΟΜΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΌΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ. Μου αύξησε όλους τους φόρους τα τέλη κυκλοφορίας και μου έκοψε από παντού. Από το πολυτεκνικο τριτεκνικο επίδομα μέχρι τον μισθό μου και με θεωρούσε πλούσιο με 15000ευρω οικογενειακό εισόδημα με τρία παιδιά τα 2 φοιτητές και το άλλο στο λύκειο. Υπήρχαν μέρες που δεν είχα να δώσω 10 ευρώ στους φοιτητές για χαρτζιλίκι και δεν είχα να φάω και ο τσιπρας μου ζητούσε φόρους ενφια. ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΝΑ ΠΆΕΙ Ο ΑΝΑΛΓΗΤΟ Ο ΠΆΛΙΑΝΘΡΩΠΟΣ.

 2. avatar θορπ.

  Η αλήθεια σας μοιάζει με του ελέφαντα τα περιπτωματα

 3. avatar Mg1

  Μετά την καταστροφή της ραχοκοκκαλιάς της ελληνικής οικονομίας που λέγεται μεσαία τάξη , φορομπήχτες , εκμηδενίζοντας έτσι κάθε πιθανότητα ανάκαμψης, σε έβαλαν να επεκτείνεις τον καταστροφικό σου ρεβανσισμό και στα εθνικά θέματα ! Δικαστήριο θέλετε όλοι σας...ΣΥΡΙΖΑΝΕΛίτες

 4. avatar είναι απο τα 15

  Κομμουνιστής.(Αυτός ο ίδιος το είπε).

 5. avatar Sotiris

  χαχα αχαχαχαχαχσ,......
  άρα εσείς είστε το κόμμα των τοκογλύφων και των γερμανών !
  καμμία σχέση με Ελλάδα, και εμείς οι [...]σας βάλαμε στη Βουλή των Ελλήνων !

 6. avatar Te

  Τσιπροκιο και αλήθεια έννοιες ασυμβατες

 7. avatar ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

  Με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε πίσω το όνομα Μακεδονία και απέκρουσε τις όποιες αλυτρωτικές διαθέσεις... Παρά τις κατευθυνόμενες ασχήμιες των πατριδοκάπηλων μπαχαλάκηδων...
  Όσο για το Μητσοτάκη ήθελε σαν τρελός τη συμφωνία...
  Αρκεί να την υπέγραφε ο Αλέξης!

 8. avatar Φαέθων ΝΚ

  Η αλήθεια για το Σκοπιανό ήτο η δήλωση του αείμνηστου Εθνάρχου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η πραγματικότητα που δημιουργήθηκε από την παρεκλιση της Εθνικής γραμμής, δεν έχει σχέση με την αλήθεια και τιμωρήθηκε από τον σοφό λαό!!!

 9. avatar criskalts

  Είδε η αλήθεια τον σφυριζα και βούτηξε στον γκρεμό...

 10. avatar Ετερόκλητος όχλος

  Πρόσεχε τι λες τώρα μεγάλε αρχι ψεύτη... μήπως και ξεχάσει ο κόσμος που σε έστειλε ξεχάσει το γιατί....

 11. avatar Το παρδαλο κατσικι

  Τι ειπε ο ανθρωπος ,στα θεματα εξωτερικης πολιτικης απαιτειται εθνικη συνεναιση,αυτο που εκαναν οι ιδιοι για τις πρεσπες και οχι μονο.

 12. avatar ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ?

  ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕ ΑΡΧΙΨΕΥΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΣ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ
  ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΝΕΙΣ???????

 13. avatar ..

  Σε έχει κάνει εσένα γατάκι ο ξένος παράγοντας νιαουυυυυ

 14. avatar Social Distortion.

  Κατρουγκαλος, ΣΥΡΙΖΑ, αληθές.
  Ρε τι δεν παει καλά σε αυτή την πρόταση...

  1. avatar criskalts

   Όπως πχ φαϊ, ουρανός, κομοδίνο...
   είδες;;; δεν κολλάνε..

 15. avatar κοζανη -καστορια

  με την αληθεια .....δεν τα πας καλα.....βγαλατε τα ματια σας..................μας εδωσες αυξηση στις συνταξεις??????κατσε τωρα να πυρωνεις αυγα σαν κοτα

 16. avatar καταλαβαμε οτι ειναι αυτος……εβαλε κασετα του μπαξεβανη

  κατρουλιαρη.....ειπες μια αληθεια στα 5 χρονια???ολο ψευτιες και ψαλιδοχεριες ησουν.....μεγαλυτερος ψευτης απο σενα???κανεις...ουδεις.....εκοβες συνταξεις ...και μας κοροιδευες

 17. avatar Το είδαμε

  Και ξέρετε πόσο καλή σχέση έχουν οι συριζαίοι με την αλήθεια....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει