Με την επιδίωξη της σύναψης μίας ευρείας λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή της αστικής εξουσίας στην κορυφή της ατζέντας του, ξεκινούν αύριο στον Περισσό, οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, με την γ.γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, να παρουσιάζει την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής που αφορά τις εκτιμήσεις, τα καθήκοντα, το πρόγραμμα και τη δράση του κόμματος μέχρι το επόμενο Συνέδριο.

Η κ. Παπαρήγα αναμένεται να τονίσει ότι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ δίνει απάντηση στο πιεστικό ερώτημα του πώς θα οργανωθεί ο αγώνας απόκρουσης των βάρβαρων ταξικών αντιλαϊκών μέτρων από οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης και των συμφερόντων των μονοπωλίων, είτε με κορμό τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κυβέρνηση του λεγόμενου αντιμνημονιακού τόξου, από τη λαϊκή δεξιά ως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, θα υπογραμμιστεί ότι αυτή εδράζεται στην αντικειμενική αναγκαιότητα να προωθηθεί η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και η κοινή δράση της με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και τη φτωχή αγροτιά.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην προσέλκυση νέων ηλικιών και γυναικών, καθώς το ΚΚΕ εκτιμά ότι για μια σειρά λόγους συναντούν πρόσθετες δυσκολίες και εμπόδια στη σταθερή οργάνωση και πάλη.

Σχετικά με το πρόγραμμα, η κ. Παπαρήγα αναμένεται να αναφέρει ότι το κεντρικό ζήτημα για την επεξεργασία του Προγράμματος του Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι και το κεντρικό ζήτημα της στρατηγικής του, είναι η απάντηση που δίνει στο ποια αντίθεση θα λύσει η κοινωνική επανάσταση και ποια τάξη θα πάρει την εξουσία.

Αυτό το έλυσε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο καθόρισε ότι, στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, η πάλη των τάξεων κατευθύνεται στην επίλυση της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου- εργασίας και ότι η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική, με κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης την εργατική τάξη ως ηγετική δύναμη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη φτωχή αγροτιά και τα πιο καταπιεσμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων της πόλης.

Ταυτόχρονα, η κ. Παπαρήγα θα επισημάνει ότι το ζήτημα της γραμμής συμμαχίας του 15ου και του 19ου Συνεδρίου, είναι η ίδια, δηλαδή συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον από την κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων.

Θα τονίσει ακόμα ότι στις συνθήκες της κρίσης, περισσότερα τμήματα των ενδιάμεσων στρωμάτων προσεγγίζουν την εργατική τάξη, περνάνε στην κατηγορία των φτωχών μεσαίων στρωμάτων, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, θα υπογραμμίσει πως δεν κρύβει ότι, ως πρωτοπόρο οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, έχει στρατηγικό σκοπό τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, την ανατροπή της αστικής εξουσίας και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη, ενώ θα καταστήσει σαφές ότι, με την πρότασή του για τη λαϊκή συμμαχία, το κόμμα κάνει εκείνους τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αφού δεν είναι δυνατό να απαιτήσει η Κοινωνική Συμμαχία να συμφωνήσει με το δικό του Πρόγραμμα.

Επίσης η γ.γ. του ΚΚΕ αναμένεται να απαντήσει και σε εκείνους που επικρίνουν το ΚΚΕ πως παραπέμπει τα πάντα στον σοσιαλισμό και αναχωρεί από την πάλη για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας πως το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του σήκωσαν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενώ πήραν πρωτοβουλίες για ανάπτυξη μετώπων πάλης σε συγκεκριμένα και άμεσα προβλήματα σε όλους τους τόπους δουλειάς, στις φτωχογειτονιές, στα σχολεία, στα ΑΕΙ- ΤΕΙ και στο χωράφι: από τα χαράτσια και τα διόδια, ως τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, για όλα τα μνημονιακά μέτρα, για την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία, για τα αγροτικά προβλήματα, τις μεγάλες ανάγκες των αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας, των γυναικών.