Στα παλιά του… λημέρια επιστρέφει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς στις 10:30 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός βρισκόταν στο νεοκλασικό της οδού Ηρώδου Αττικού 19 από τις 20 Ιουνίου του 2012 έως τις 26 Ιανουαρίου του 2015 και τώρα είναι βέβαιο ότι θα ξαναθυμηθεί τις στιγμές που έζησε εκεί και δη σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα.

Ο λόγος που συναντά όμως ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι μονάχα για λόγους αναπόλησης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός προορίζεται να αναλάβει χρέη Κοινοτικού Επιτρόπου της Ελλάδας, καθώς η πενταετής θητεία του νυν εκπροσώπου μας στην Κομισιόν λήγει προσεχώς (είχε αναλάβει επισήμως καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2014).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον τελικό λόγο για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν Επίτροποι (ένας από κάθε κράτος – μέλος) τον έχει ο εκάστοτε πρόεδρος της Κομισιόν (εν προκειμένω ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ), ο οποίος όμως βασίζεται στις προτάσεις των κυβερνήσεων. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από τη στιγμή που προταθεί από την κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς, η πρόταση θα γίνει δεκτή από τις Βρυξέλλες.

Αυτό που δεν είναι ακόμη σίγουρο είναι το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο επόμενος Έλληνας Κοινοτικός Επίτροπος. Επί της ουσίας οι Επίτροποι αποτελούν τους «υπουργούς» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθένας έχει έναν συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Αβραμόπουλος για παράδειγμα διατηρεί τον τομέα της Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, ενώ η προκάτοχός του κ. Μαρία Δαμανάκη είχε τον τομέα της Ναυτιλίας και Αλιείας.

Να θυμίσουμε ότι πρώτη εκπρόσωπός μας στην Κομισιόν ήταν η κ. Βάσω Παπανδρέου το μακρινό 1989 και ακολούθησαν οι Γιάννης Παλαιοκρασσάς, Χρήστος Παπουτσής, Άννα Διαμαντοπούλου, Σταύρος Δήμας, Μαρία Δαμανάκη και τώρα Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μένει να αποδειχθεί εάν ο επόμενος θα είναι όντως ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση πάντως που θα έχει με τον κ. Μητσοτάκη θα είναι ολιγόωρη καθώς ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει στις 11:30 να βρίσκεται στο υπουργείο Παιδείας.

Γεώργιος Σαρρής