Με τίτλο: «Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή της Ελλάδας φιλοδοξεί να επεκταθεί παγκοσμίως», η βρετανική εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η εγχώρια επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής στρέφει τις πολιτικές της φιλοδοξίες σε επέκταση… «όπου υπάρχουν Έλληνες»!

Παραλληλίζοντας τη δράση της Χρυσής Αυγής με Βρετανούς νεοναζί κατά την περίοδο ίδρυσής της στη δεκαετία του 80, το δημοσίευμα γράφει χαρακτηριστικά: «Η Χρυσή Αυγή θέλει να δημιουργήσει κύτταρα σε κάθε γωνιά του κόσμου». Τότε, όπως τονίζει η εφημερίδα, άρχισε να ανοίγει γραφεία στη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά αλλά και τις ΗΠΑ.

Η νέα διεθνής ώθηση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής έρχεται ως αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν συνεχή άνοδο των ποσοστών της και τη φέρνουν στην τρίτη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, γράφει ο Guardian.

Καθώς οι Έλληνες της διασποράς υπολογίζονται σε επτά εκατομμύρια, η Χρυσή Αυγή δε θα αφήσει την ευκαιρία να επεκταθεί, παγκοσμίως, συνεχίζει το ρεπορτάζ προβλέποντας ότι οι νεοναζί θα ρίξουν το βάρος της επέκτασής τους κυρίως στους Έλληνες των ΗΠΑ, οι οποίοι φθάνουν τα τρία εκατομμύρια.