Θέμα επαναφοράς του κατώτατου μισθού στην προτεραία κατάσταση έθεσε σήμερα για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας. Κι επειδή κάθε φορά που ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της αναφέρεται στο ακανθώδες αυτό θέμα, δημιουργούνται μία σειρά από ερωτήματα, το newsbeast.gr επιχειρεί να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή αν πρόκειται για μια ακόμη δέσμευση που θα ξεχαστεί στο «ταμείο».

Καταρχάς η επιλογή της σημερινής μέρας από τον Α. Τσίπρα δεν ήταν διόλου τυχαία. Σήμερα και τυπικά καταργείται ο κατώτατος μισθός. Επί της ουσίας η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και η κατάργηση του επιδόματος γάμου, ύψους 10%, με την οποία καθορίζονταν ο κατώτερος μισθός αφορά πάνω από 500 χιλιάδες εργαζόμενους. Συνεπώς η σημερινή αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «μπορούμε δεν μπορούμε θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό» έχει και συμβολικό χαρακτήρα.

Ψάχνοντας κάποιος το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως συντάχθηκε και επικαιροποιείται από τους οικονομολόγους του κόμματος, υπό την εποπτεία του Γ. Δραγασάκη, γίνεται λόγος για «δέσμη μέτρων με τα οποία θα επιδιωχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, των δημόσιων επενδύσεων, της απασχόλησης και των εισοδημάτων από τα κάτω προς τα πάνω». Ο ίδιος ο Γ. Δραγασάκης μιλά για «δέσμευση σε σχέση με την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και από εκεί και πέρα, μια σταδιακή προσπάθεια αποκατάστασης των απωλειών όσον αφορά τους υπόλοιπους μισθωτούς και συνταξιούχους».

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το κλειδί της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανάπτυξη που θα επιφέρει η άνοδος των μισθών και των συντάξεων. Όπως ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου είναι η μόνη προϋπόθεση για να ξανακινήσει η οικονομία.
Να δοθεί η δυνατότητα ανάκαμψης που έρχεται μόνο μέσα από την αύξηση του κατώτατου θεσμοθετημένου μισθού, έτσι ώστε αυτοί, οι οποίοι ό,τι λαμβάνουν το δαπανούν, να μπορέσουν να έχουν καταναλωτικές δαπάνες για να κινηθεί ξανά η οικονομία. Η αύξηση των μισθών σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το εργαλείο και η προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση. Με λίγα λόγια, πρώτα δίνουμε για να εισπράξουμε μετά.

Ωστόσο στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι η χώρα σήμερα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Επιμένουν ότι σήμερα υπάρχει ακόμη η δυνατότητα επαναφοράς του κατώτατου μισθού, αλλά όπως έχει πει και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Δραγασάκης «αν επιτρέψουμε να πάμε σε ύφεση 6%, σε λίγα χρόνια δεν ξέρω αν θα έχει νόημα να μιλάμε για κατώτατο μισθό».