Σε νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 8,8 μονάδες.

Την έρευνα διενήργησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Αυτά είναι τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

ΝΔ: 31,1 %

ΣΥΡΙΖΑ: 22,3 %

ΚΙΝΑΛ: 6,3 %

ΚΚΕ: 3,9 %

Χρυσή Αυγή: 3,3 %

Ελληνική Λύση: 2,8 %

Ένωση Κεντρώων: 1,3 %

ΜέΡΑ25: 2,4 %

Πλεύση Ελευθερίας: 1,2 %

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 9,7%. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,3%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 7% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 4,3%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 3,6% και η Ελληνική Λύση με 3,1%. Εκτός μένει το ΜέΡΑ25 με 2,6%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 12,7%.

Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται περισσότερο ως πρωθυπουργό, οι ερωτώμενοι προτίμησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 33 % έναντι 25 % του Αλέξη Τσίπρα.

Όσο για τα στατιστικά όρια ανάμεσα στα οποία θα κινηθούν τα ποσοστά των κομμάτων, η δημοσκόπηση έδειξε τα εξής:

Αντιστοίχως διαμορφώνονται και οι έδρες που θα λάβουν στη Βουλή τα κόμματα.

Η έρευνα δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει μία «άνετη» αυτοδυναμία, με τις έδρες της να κυμαίνονται από 155 έως 165.

Στη συσπείρωση των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται ισόπαλη με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα δύο κόμματα σε ποσοστό 91% έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν την προτίμηση σχεδόν του συνόλου των ψηφοφόρων τους.

Ωστόσο η ΝΔ δείχνει να κερδίζει ψηφοφόρους από περισσότερα κόμματα στις μετακινήσεις.

Στην ερώτηση για το επίκαιρο θέμα της μεσαίας τάξης και για το ποια κυβέρνηση θα πάρει περισσότερα μέτρα για την ενίσχυσή της, οι ερωτώμενοι απάντησαν:

Όσο για το πόσο ανησυχητική είναι η συνέχεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή α ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ:

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες φαίνονται να τάσσονται υπέρ της ύπαρξης αυτοδύναμης κυβέρνησης με 50% έναντι 39% αυτών που δεν τη θεωρούν αναγκαία.