Το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ανανεωτικής Πτέρυγας και θα δοθεί ραντεβού τον Σεπτέμβριο για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.

Με τη φράση «ιδρύουμε το κόμμα της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς» ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται το απόγευμα της Κυριακής να κλείσει την πανελλαδική συνδιάσκεψη της ανανεωτικής πτέρυγας, δίνοντας ραντεβού το φθινόπωρο στο 1ο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος.

Πως όλα δείχνουν ο τίτλος του νέου κόμματος θα είναι «Δημοκρατική Αριστερά», με στόχο να εκφραστούν όλες οι δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα «αριστερά κομματικά στερεότυπα». Ο Φώτης Κουβέλης έδωσε χθες το πολιτικό στίγμα του νέου κόμματος, λέγοντας ότι «απευθυνόμαστε στην κοινωνία.

Θέλουμε να εκφράσουμε μια αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και που αλλάζει».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, μιλώντας χθες στον Σκάι, τόνισε ότι «επιλέξαμε υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την ανανεωτική δημοκρατική αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, λύσεις προοπτικής χωρίς να κλείνεται στις «ασφαλείς» απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών, μια αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή που στηρίζεται στην επιθετική σχέση ρήξης και μεταρρύθμισης με το δικό της εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο».

Το πολιτικό στίγμα

Η αποσαφήνιση του πολιτικού λόγου της ανανεωτικής πτέρυγας είναι το ζητούμενο, και σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι «δεν θα κάνουμε καμιά παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, μια αριστερά που δεν αναλώνεται σε ανέξοδο, αδιέξοδο και συντηρητικό επί της ουσίας καταγγελτισμό».
Ο κ. Κουβέλης απάντησε εμμέσως στα σενάρια περί κεντροαριστεράς, λέγοντας ότι «δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν συγκροτούμε το κόμμα της δημοκρατικής ανανεωτικής αριστεράς, για να λειτουργήσουμε ως συμπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης», διευκρινίζοντας ότι «ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας, η διακριτή μας θέση και η πολιτική μας αυτονομία ορίζονται από τις δικές μας θέσεις, προγραμματικές προτάσεις και διεκδικήσεις».

Ο επικεφαλής τού υπό ίδρυση νέου κόμματος άσκησε στον Real FM κριτική για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τα οικονομικά μέτρα – «υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης ότι έχουμε την κακή παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά- ενώ σημείωσε ότι γίνονται «σπασμωδικές ενέργειες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού τα μεγάλα προβλήματα που έχει η χώρα».

Πηγή: Τα ΝΕΑ