Για σκανδαλώδη διάταξη διαγραφής του 80% των προστίμων και προσαυξήσεων σε οφειλές σχετιζόμενες με καταθέσεις της λίστας Λαγκάρντ κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε παρέμβαση της βουλευτού και υπεύθυνης θεμάτων δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η εν λόγω διάταξη, ωστόσο, διαγράφεται, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μάθει ποιος είναι ο εμπνευστής της, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τρόικα φέρεται να διαφώνησε.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρει σε παρέμβασή της:

«Κύριε Μαυραγάνη, σε αυτό το εδάφιο που ευτυχώς μόλις αναφέρατε ότι θα διαγραφεί, προβλεπόταν ότι «οι προβλεπόμενες κατά φορολογικό αντικείμενο προσαυξήσεις ή πρόστιμα μειώνονται στο ένα πέμπτο (1/5) για υποθέσεις οικονομικού έτους 2008 και παλαιότερα. Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι η λίστα Λαγκάρντ αναφέρεται σε πραγματικά έτη μέχρι και το έτος 2007. Είναι απολύτως λογικό όλοι να έχουμε συμπεράνει ότι εδώ πρόκειται για διάταξη που στοχεύει συγκεκριμένα στο να απαλλάξει οφειλέτες της λίστας Λαγκάρντ από τις υποχρεώσεις τους και μάλιστα στο αστρονομικό ποσοστό του 80%. Διαγράφονταν το 80% των προστίμων και προσαυξήσεων.

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ απαιτούμε να μάθουμε ποιος είναι ο εμπνευστής αυτής της διάταξης, διότι γνωρίζετε δημοσιεύματα που θα καταθέσω τα πρακτικά, σύμφωνα με τα οποία φέρεται ότι διαφώνησε η Τρόικα με αυτή τη διάταξη. Αν διαφώνησε η Τρόικα, θα ήθελα να ξέρω ποιος ήταν ο εμπνευστής της. Ποιά Υπηρεσία εισηγήθηκε μια τέτοια χαριστική ρύθμιση, η οποία όχι μόνο βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και δεν το ωφελεί, αλλά, επιπλέον, επηρεάζει και το αξιόποινο συγκεκριμένων πράξεων και παραλείψεων, για τις οποίες ελέγχονται και πολιτικά πρόσωπα. Διότι γνωρίζετε ότι το ύψος της απώλειας για το δημόσιο είναι παράμετρος και παράγοντας που επηρεάζει τη βαρύτητα του αδικήματος: αν είναι κακούργημα, αν είναι πλημμέλημα και πότε επέρχεται η παραγραφή του.

Κύριε Μαυραγάνη, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τη δική σας καλή προαίρεση και χαίρομαι που εσείς είπατε ότι διαγράφεται η διάταξη -και πολύ περισσότερο νομίζω ότι και εσείς θα πρέπει να αναζητήσετε, αν δεν έχετε την απάντηση,- την εξήγηση για το ποιος εισηγήθηκε αυτή τη ρύθμιση. Διότι σήμερα, αναδρομικά κοιτώντας, βλέπουμε ότι τίποτε δεν έχει γίνει τυχαία, αλλά, αντιθέτως, πρόσωπα, πράγματα και κόμματα υπήρξαν μοιραία. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 φαντάζομαι ότι εσείς δεν γνωρίζατε περί λίστας Λαγκάρντ και δεν γνωρίζατε ονόματα προσώπων που διατηρούσαν καταθέσεις στην Ελβετία, διότι δεν είχε ανακινηθεί αυτό το θέμα: Ανακινήθηκε από τα μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου 2012. Όμως, ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, σύμβουλος του πρωθυπουργού, οποίος ορίστηκε να σας συνοδεύσει και σας συνόδευσε την Ελβετία στις 3 Σεπτεμβρίου 2012, με αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την σύναψη της σύμβασης με τους Ελβετούς για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, γνώριζε πολύ καλά ότι ο ίδιος ήταν πρόσωπο που είχε σύγκρουση συμφερόντων. Γνώριζε πολύ καλά ότι είχε εμπλοκή και σύνδεση με καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και η Ν.Δ. θα πρέπει να απαντήσει. Θα πρέπει να απαντήσει και η κυβέρνηση γιατί έστειλαν τον κ. Παπασταύρου να σας συνοδεύσει στην διαπραγμάτευση με την Ελβετία, όπως δημοσιεύθηκε. Εδώ δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε καλόπιστοι, αλλά δυστυχώς μας δίνει η Κυβέρνηση όλους τους λόγους για να είμαστε καχύποπτοι, διότι σήμερα διακόπηκε βιαίως η εξέταση του κ. Καπελέρη, ουσιωδέστατου μάρτυρα στην Επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ. Σήμερα, παράλληλα με τη συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής. Ο κ. Καπελέρης εξετάστηκε λιγότερο από οποιονδήποτε άλλον μάρτυρα έχει περάσει από την Επιτροπή.

Έχει άμεση συνάφεια, διότι την ίδια ώρα που συνεδριάζει η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης και παρακωλύεται στο έργο της από συγκεκριμένους εκπροσώπους κομμάτων, την ίδια ώρα …

Το λέω εδώ, διότι σ’ αυτή την Επιτροπή ήρθε ρύθμιση για τη διαγραφή του 80%.Επ’ αυτού αναφέρομαι, διότι δεν μπορεί κάποιοι να εμφανίζονται ότι θέλουν να ερευνήσουν, αλλά την ίδια ώρα οι συλλογικοί και κομματικοί φορείς στους οποίους ανήκουν να μεθοδεύουν ρυθμίσεις, με τις οποίες θα καταστεί άνευ αντικειμένου και η διερεύνηση.. Διότι αν διαγραφούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις τους σε ποσοστό 80%, αντιλαμβάνεστε ποιος θέλει να εμπαίζει και να κοροϊδεύει τον κόσμο.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται σε σχέση με το άρθρο 39, παράγραφος 2 ότι με την προτεινόμενη διάταξη «παρέχεται κίνητρο στους φορολογούμενους πριν την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων, να υποβάλλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις έχοντας λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις», ενώ «ταυτόχρονα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, λόγω της άμεσης καταβολής των φόρων, προσαυξήσεων ή προστίμων και εξαλείφεται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τέλος των ελεγκτικών επαληθεύσεων και της σύνταξης της σχετικής έκθεσης ελέγχου μέχρι την επίλυση της διαφοράς της βεβαίωσης και είσπραξης φόρου και απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες εκκρεμείς υποθέσεις».

Σας λέω ευθέως ότι οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ, ήρθαν στην Επιτροπή και είπαν ότι δεν έχουν ούτε προσωπικό για τους ελέγχους αυτούς, ούτε υλικοτεχνική υποδομή. Ποιον θα απελευθερώσετε και για ποιον έλεγχο; Δεν μπορεί αυτά να λύνονται έτσι δια της ανακοινώσεως και της αποσύρσεως, πρέπει να δοθούν απαντήσεις και πρέπει να δοθεί και η εξής απάντηση: Τα ειδοποιητήρια από το ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ, άρχισαν να αποστέλλονται Φεβρουάριο του 2013, εκτός από ένα που εστάλη Ιανουάριο. Και 28 Φεβρουαρίου, ως «από μηχανής θεός», ο κ. Στουρνάρας υπογράφει και καταθέτει αυτή τη διάταξη. Οι εξηγήσεις, πρέπει να δοθούν και να είναι πλήρεις. Οι εξηγήσεις, δεν θα είναι προς το ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αλλά προς τον ελληνικό λαό».