Στην υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε και αφορά το ελληνικό βαμβάκι, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, σήμερα στη Λάρισα στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, η υπουργική Απόφαση καθιστά ξεκάθαρα υποχρεωτική την υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος, ενώ όπως τόνισε ο υφυπουργός με την υπουργική απόφαση μπαίνει θεσμικά τέλος στις ανοιχτές τιμές.

«Η σύμβαση πώλησης του βαμβακιού θα γίνεται υποχρεωτικά με την παράδοση του βάμβακος στα εκκοκκιστήρια. Τέρμα πλέον οι ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι. Αυτό ήταν ένα αίτημα όλων των βαμβακοπαραγωγών, ήταν ένα αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών στα αγροτικά μπλόκα» είπε. Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό θεσμοθετείται και η πριμοδότηση του ποιοτικού βαμβακιού, η οποία θα πετυχαίνεται μετά από συμφωνία που θα υπάρξει μεταξύ αγροτών και εκκοκιστών.

Ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε καινοτομία της απόφασης το γεγονός ότι θεσμοθετείται επίσημα η λέξη επιβράβευση του ποιοτικού βαμβακιού η οποία θα είναι δεσμευτική για όλα τα εκκοκκιστήρια, ενώ τόνισε πως απομένει να συμφωνήσουν εκκοκκιστές, και παραγωγοί ποια θα είναι η ποιότητα και από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί.

«Εφόσον υπάρξει τέτοια συμφωνία ο ΕΛΓΟ-Δημητρα θα δύναται να προσλάβει προσωπικό για να ελέγχει αυτήν ακριβώς την ποιότητα» συμπλήρωσε. Τέλος, ο υφυπουργός σημείωσε πως προτείνεται και η δυνατότητα προπώλησης βάμβακος, από το παραγωγό στο εκκοκιστήριο πριν ακόμα υπάρξει η παραγωγή, γεγονός που σημαίνει πως θα μπορεί ο παραγωγός από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο έως και το καλοκαίρι, να πουλά το βαμβάκι το οποίο θα παράξει το Σεπτέμβριο.

«Ως Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης αλλάζουμε το τοπίο στη νοοτροπία καλλιέργειας του βαμβακιού. Αλλάζουμε το τοπίο προς όφελος των παραγωγών πρωτίστως διότι επιβραβεύουμε το ποιοτικό βαμβάκι, αλλά θεωρούμε ότι γίνεται κτήμα όλων στην αλυσίδα του βαμβακιού (παραγωγοί- εκκοκιστές), ότι όποιος παράγει ποιοτικό βαμβάκι αυτό τους συμφέρει όλους» σημείωσε ο ίδιος.