Η Κομισιόν αρνείται ότι παράχθηκε από τις υπηρεσίες της το πρώτο μέρος της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε στον Τύπο και στο οποίο υπήρχε η προειδοποίηση για βίαια γεγονότα με νεκρούς στην Αθήνα τον μήνα Μάρτιο, και δηλώνει άγνοια για την προέλευσή του.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, επικαλούμενος την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρος Σέφκοβιτς, σε σχετική ερώτησή του.

Μάλιστα ο κομισάριος τονίζει, επιπλέον, ότι το τμήμα αυτό του κειμένου «δίνει εντελώς εσφαλμένη εντύπωση για το πώς αντιλαμβάνεται η Επιτροπή την κατάσταση της Αθήνας από πλευράς ασφάλειας».

Ο Επίτροπος, πάντα σύμφωνα με τον κ. Χουντή, επιβεβαιώνει ότι το υπόλοιπο κείμενο έχει πράγματι παραχθεί από την Επιτροπή τονίζοντας ότι «το δεύτερο κομμάτι, θέτει μια σειρά από πρότυπα και ταξιδιωτικές συστάσεις «κοινής λογικής».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο κ. Σέφκοβιτς τονίζει ότι «η Επιτροπή έχει υποχρέωση να μεριμνά για τους υπαλλήλους της. Γενικά μια ταξιδιωτική οδηγία έχει προληπτικό χαρακτήρα. Εχει σκοπό να αποτρέπει από ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να παρουσιαστούν στην χώρα αποστολής. Τέτοιες συμβουλές, βασισμένες σε ανησυχίες για την ασφάλεια, μπορεί να παραχθούν για κάθε προορισμό, περιλαμβανομένων των πρωτευουσών χωρών μελών».

Ο κ. Χουντής, μετά την ανωτέρω απάντηση του αρμοδίου Επιτόπου, με νέα ερώτησή του ζητά από την Κομσιιόν να του «διαβιβάσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες που έχουν σταλεί για άλλες πρωτεύουσες κρατών-μελών, αν υπάρχουν».