Εξελίξεις σε πολλά μέτωπα άνοιξε η προκήρυξη των εθνικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 2019 και τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μικρότερα κόμματα που κατέγραψαν απογοητευτικά αποτελέσματα στην κάλπη της προηγούμενης Κυριακής βρίσκονται αντιμέτωπα με αναταράξεις, καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν την ήττα τους αλλά και να δουν τα επόμενα βήματά τους ενόψει της εκλογικής μάχης της Κυριακής 7 Ιουλίου.

Η αρχή έγινε με το Ποτάμι, το οποίο έκανε γνωστό μετά την παραίτηση του Σταύρου Θεοδωράκη πως δεν θα κατέβει στις Εθνικές Εκλογές 2019.

«Το Πολιτικό Συμβούλιο εκτιμά ότι η κάθοδος του Κινήματος στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου θα σήμαινε ότι το Ποτάμι αγνοεί επιδεικτικά την πρόσφατη ετυμηγορία των πολιτών», αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού της 28ης Μαΐου.

Το Πολιτικό Συμβούλιο προσδιόρισε το χρόνο του συνεδρίου για το Φθινόπωρο του 2019, «ώστε να δοθεί ο χρόνος στα στελέχη και τους φίλους του Κινήματος σε όλη τη χώρα, να αποτιμήσουν ψύχραιμα και νηφάλια το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και την πορεία του Κινήματος».

Και στους Ανεξάρτητους Έλληνες υπάρχουν σκέψεις να μην κατέβει το κόμμα στις εθνικές εκλογές 2019 μετά το ποσοστό του κόμματος στις Ευρωεκλογές 2019, που διαμορφώνεται στο 0,8%.

Ο Πάνος Καμμένος και οι συνεργάτες του αναλύουν το αποτέλεσμα της κάλπης και αναλώνονται στις επόμενες κινήσεις του κόμματος, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές για τις 7 Ιουλίου.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν πως το πιο πιθανό είναι να ληφθεί η απόφαση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να μην κατέβουν στην εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να μην υπολογίσει τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, που κάνει κινήσεις που αιφνιδιάσουν.

Στην Ένωση Κεντρώων, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Σαρίδης, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Ο κ. Σαρίδης, όπως αναφέρει, θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Το αποτέλεσμα της ανεξαρτητοποίησης του Γιάννη Σαρίδη είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων να διαλύεται, αφού πλέον αποτελείται από τέσσερις βουλευτές – του Βασίλη Λεβέντη συμπεριλαμβανομένου.

Πριν από λίγες ημέρες και ο επικεφαλής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος.

«Ο Ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του οι οποίες είναι εντελώς διαφορετικές απ’ αυτές σε όλη την Ευρώπη. Μακάρι να είναι ωφέλιμες για την Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους σε όλη την Ελλάδα που προσπάθησαν σκληρά για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Η ευθύνη του αποτελέσματος ανήκει στην ηγεσία του κόμματος και η οποία θ’ ανοίξει τον δρόμο στην Νέα Γενιά. Η νέα ηγεσία του κόμματος θα σχεδιάσει την στρατηγική εν’ όψει των Εθνικών εκλογών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.