Αγώνα για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πλήγμα που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, «χτυπημένος» από τη λιτότητα και το «ρήγμα» μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως γράφει σήμερα το Reuters.

Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, που κατέκτησε την πολιτική σκηνή το 2015 εν μέσω αντιδράσεων για τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, υπέστη την πρώτη του μεγάλη ήττα εδώ και χρόνια, από τη συντηρητική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο Τσίπρας ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές, ενώ η Νέα Δημοκρατία ζητούσε επίμονα την παραίτησή του υποστηρίζοντας πως δεν είχε πια τη λαϊκή εντολή. Σύμφωνα με τον νόμο, το νωρίτερο που μπορούν να διενεργηθούν εκλογές είναι η 30η Ιουνίου» γράφει το πρακτορείο.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδειξαν ήττα με σχεδόν δέκα μονάδες, ωστόσο ο Τσίπρας παραμένει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός την περίοδο της κρίσης στη χώρα, από το 2010.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στο προσκήνιο ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα» σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Θεόδωρος Κουλουμπής.

Ο Κώστας Παναγόπουλος της ALCO τόνισε πως τα πολιτικά κόμματα που έχουν καλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές τα καταφέρνουν ακόμα καλύτερα στις εθνικές, κάτι που σημαίνει προβολή νίκης για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο 44χρονος Τσίπρας, συνεχίζει το Reuters, έχτισε την καριέρα του ως ο άνθρωπος που ύψωσε το ανάστημά του στους πιστωτές και τις απαιτήσεις λιτότητας. Εξαναγκάστηκε ωστόσο σε νέο επώδυνο πρόγραμμα στήριξης, λίγους μήνες μετά, κι ενώ η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την επιλογή είτε του προγράμματος αυτού είτε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.

Η πλήρης μεταστροφή του προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων, σημειώνει το Reuters. Πολλοί Έλληνες δυσαρεστήθηκαν και με την βαθιά αντιδημοφιλή συμφωνία των Πρεσπών. «Για πολλούς Έλληνες, ήταν μια απαράδεκτη εθνική ήττα και απεμπόληση της ελληνικής εθνικής κληρονομιάς».