Αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Eπιτροπής Eυρωπαϊκών Yποθέσεων, Άκη Γεροντόπουλο, επισκέφθηκε το σερβικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Twinning», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, κάποιο κοινοβούλιο χώρας μέλους της Ε.Ε. αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της ομαλής νομοθετικής λειτουργικότητας και της διαφάνειας κοινοβουλίου χώρας που βρίσκεται στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Σερβία επέλεξε το ελληνικό κοινοβούλιο για τον ρόλο αυτό, ενώ στη διαδικασία υλοποίησης θα συνεπικουρείται από τα κοινοβούλια του Βελγίου και της Σλοβακίας. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Κατά τις συνομιλίες με τους Σέρβους συναδέλφους τους, οι Έλληνες βουλευτές επισήμαναν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το Βελιγράδι θα λάβει σύντομα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Η πρόοδος της Σερβίας στην πορεία προς την Ε.Ε. αποτελεί θετική εξέλιξη για όλες της χώρες της περιοχής, διότι τα Βαλκάνια μπορεί να αποτελέσουν τη νέα ευρωπαϊκή δύναμη», επισήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Άκης Γεροντόπουλος, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της επιτροπής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του σερβικού κοινοβουλίου, Μίλιτσα Ντέλεβιτς.