Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική επιχειρηματικότητα στην άμεση χρηματοδότησή της από τις τράπεζες, τα ζητήματα του παρεμπορίου αλλά και τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας αναφέρθηκαν η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Βασίλη Κορκίδη.

Αμέσως μετά την συνάντηση η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «ενημερώθηκα από την ΕΣΕΕ για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η αγορά. Είναι βέβαιο ότι η αγορά ασφυκτιά και είναι επίσης βέβαιο ότι το κράτος πρέπει να λειτουργήσει.

Η κατάσταση η οποία υπάρχει σήμερα με τα φορτηγά στην Αθήνα είναι άλλο ένα τεράστιο πλήγμα σε μια αγορά η οποία στενάζει.

Πρέπει να βρεθεί ταχύτατα τρόπος να υπάρξει ρευστότητα, πρέπει να συνεννοηθούμε και με τις ελληνικές τράπεζες και η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη σ’ αυτό και να λειτουργήσουν επιτέλους τα αναπτυξιακά εργαλεία τα οποία αυτή στη στιγμή φαίνεται να καθυστερούν ακόμη περισσότερο αφού οι αρμοδιότητες δεν έχουν μοιραστεί».

Έγιναν αναφορές στους όρους του μνημονίου και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω των αλλεπάλληλων αυξήσεων του ΦΠΑ.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές παρατηρήθηκε ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας, αναγνωρίστηκε ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά ελληνικό και ότι πρέπει να αναδειχθούν εκείνα τα αναπτυξιακά εργαλεία που θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση.

Ανάμεσα σ’ αυτά αναφέρθηκαν η λύση μέσω των ΣΔΙΤ καθώς και τα έσοδα που αναμένεται να προέλθουν από την περαίωση. Επιπλέον, συζητήθηκαν μορφές ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας.