Στο στόχαστρο πολλών βουλευτών και ευρωβουλευτών, κυρίως από τον χώρο της κεντροαριστεράς, βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, στον οποίο καταλόγισαν ότι με τον τρόπο που προωθούνται τα μέτρα λιτότητας στην ΕΕ, αρχής γενομένης από το λεγόμενο ευρωπαϊκό εξάμηνο, υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας.

«Βουλευτές και ευρωβουλευτές πιάνουν τον Ρεν από τα κέρατα», σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ της η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου Le Soir.

«Η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, όλος ο κόσμος είναι υπέρ, ή σχεδόν! Αποτελεί μία απόδειξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν το μέλλον. Αλλά όσον αφορά τη διακυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως συμβαίνει σήμερα, όχι ευχαριστώ», αναφέρει η Le Soir.

Οι ευρωβουλευτές υποδέχθηκαν χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη τις Βρυξέλλες τους αντιπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων των 27. Κατά κοινή ομολογία και οι μεν και οι δε διαπίστωσαν ότι νιώθουν την ίδια απογοήτευση σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, όπου η Επιτροπή κάνει αυστηρές πολιτικοοικονομικές «συστάσεις» στα κράτη-μέλη.

«Υπάρχει μία γκρίζα ζώνη», έλεγε ο Οτμάρ Καράς, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην έναρξη των συζητήσεων. «Πρέπει να θέσουμε το θέμα της απαραίτητης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Ποιος καθορίζει τους πολιτικούς στόχους και ποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες: αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα».

Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εγκρίνει και υιοθετεί τις συστάσεις, δεν στερούνται νομιμότητας. Αλλά σε κάθε δημοκρατία, φωνάζουν οι εκλεγμένοι, οι βάσεις της οικονομικής πολιτικής πρέπει να εγκρίνονται από τα Κοινοβούλια. Μία προσέγγιση κατά το ήμισυ τεχνοκρατική και κατά το ήμισυ διακυβερνητική δεν τους ικανοποιεί, σημειώνει η Σουάρ.

Οι εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων, εκνευρισμένοι με τις «επιταγές των Βρυξελλών» έδωσαν το παρόν. «Παραβιάζουν τις αρμοδιότητές μας», συνόψισε ο Mάικλ Φρέντο, πρόεδρος του κοινοβουλίου της Μάλτας. «Πρέπει να μπορούν και τα εθνικά κοινοβούλια να συμμετέχουν. Δεν μπορούνε πια να μας βάζουν μπροστά από τετελεσμένα γεγονότα», πρόσθεσε.