«Η ΝΔ εγγυάται τον πρώτο πυλώνα, που θα είναι δημόσιος, θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με θέμα «Συντάξεις και Ανάπτυξη». Ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ του δεύτερου, επαγγελματικού πυλώνα, αλλά και της δυνατότητας του ασφαλισμένου να επιλέξει τον πάροχο (αν θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός).

Όπως είπε, η ΝΔ θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνοντας το «ταβάνι» τους. «Δεν είπαμε ποτέ ότι θα καταργήσουμε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)» διευκρίνισε, ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος είναι να εμπλακούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο δεύτερο πυλώνα όχι στον πρώτο, «για να βρούμε έναν τρόπο τα χρήματα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι να πιάνουν τόπο, να επενδύονται καλύτερα, να έχουν υψηλότερες αποδόσεις και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Το έχουν κάνει σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η ΝΔ θέλει να δώσει φορολογικά, ασφαλιστικά και θεσμικά κίνητρα, για να υπάρξει χώρος να αναπτυχθεί η ιδιωτική οικονομία, ενώ συμπλήρωσε ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί κεντρική πολιτική γραμμή της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του τομέα Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε ότι πρέπει να εντοπιστούν τα πεδία συναίνεσης και συνεννόησης, καθώς το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας. «Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού συστήματος το οποίο πρωτίστως να δημιουργεί κίνητρα ασφάλισης και, ταυτόχρονα, να έχει τέτοια χαρακτηριστικά που να υποβοηθούν και να επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Σαχινίδης, διευκρινίζοντας ότι δεν επιδιώκεται η διολίσθηση ούτε σε προνοιακό ούτε σε καθαρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα.