Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής παρουσιάζει ως ενδεδειγμένη λύση για την αποφυγή νέων μέτρων η ΔΗΜΑΡ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις φήμες περί νέων περικοπών και απολύσεων που απαιτεί το ΔΝΤ.

«Η κοινωνία σηκώνει τεράστιο βάρος και η έκθεση του ΔΝΤ δεν το υπολογίζει σωστά. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη μείωση των κρατικών δαπανών με την εξάλειψη της σπατάλης και της διαφθοράς, την αύξηση των εσόδων με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής, την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
«Στόχος είναι η εξάλειψη του κινδύνου νέων περικοπών σε μισθούς και επιδόματα και η επίτευξη θετικής υπέρβασης του δημοσιονομικού στόχου, το 70% της οποίας πρέπει να διοχετευτεί σε μέτρα προς όφελος των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν. Για την υλοποίηση της ρήτρας αυτής, που συμπεριλήφθηκε στο νέο μεσοπρόθεσμο μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ, θα εργασθούμε συστηματικά όλο το 2013» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε δεύτερη ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας:
«Είναι γνωστό ότι η τρόικα ζητούσε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Η έκθεση του ΔΝΤ επαναφέρει το θέμα. Αντισταθήκαμε ώστε να μη περάσει αυτή η αξίωση και να προκύψει η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από τη συνταξιοδοτική ωρίμανση. Το σχέδιο της κινητικότητας που προωθείται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στόχο την ανασυγκρότηση του δημοσίου, την αξιολόγηση και την ορθολογική κατανομή του προσωπικού είναι η απάντηση στα σχέδια του ΔΝΤ για απολύσεις».