Νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έχει ξεκαθαρίσει πως οι δόσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι αρκετές και δεν θα υπάρξει ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Επιχείρημα στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη φορολογουμένων προς το Δημόσιο συσσωρεύονται με ταχύ ρυθμό, καθώς όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των φόρων.

Σημειώνεται πως στα τέλη Δεκεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο προσέγγισαν τα 57 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν στο 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2012. Μάλιστα, ειδικά το Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε μηναία βάση φαίνεται να ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά θεωρούν επιβεβλημένη την επέκταση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να αποπληρώνουν φορολογικές υποχρεώσεις έως και σε 48 δόσεις χωρίς προσαυξήσεις.

Σημειώνεται πως σήμερα ο Ν. 3888/2010 προβλέπει την εξόφληση της βασικής φορολογικής οφειλής σε 48 δόσεις, αλλά επιτρέπει τη μείωση των προσαυξήσεων υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης θα προκαταβάλει τις πρώτες 26 δόσεις.