Την αναγκαιότητα ύπαρξης συναντήσεων όπως το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ» που διοργανώθηκε στις 5 και 6 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, λέγοντας πως «η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να κερδίζει πολλά».

«Το πρώτο λιθαράκι μπήκε. Είναι σημαντικό αυτή η προσπάθεια να μη σταματήσει εδώ και το Βαλκανικό Φόρουμ να γίνει μόνιμος θεσμός», τόνισε η κ. Χατζηγεωργίου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» επισημαίνοντας πως «στόχος ήταν να βάλουμε τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της κουβέντας για τις υποδομές, τα δίκτυα και την επιχειρηματική ανάπτυξη.

«Η εικόνα των Βαλκανίων δεν είναι καλή τα τελευταία χρόνια» σχολίασε, εξηγώντας πως «δεν είναι καλή γιατί αποτελούσαν πάντα την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Είχαν διχόνοια, διχασμούς, πολέμους και συγκρούσεις. Εμείς αυτό που επιθυμούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε αυτή την εικόνα και νομίζω ότι μπορούμε να την αλλάξουμε.

Η υφυπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά για το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο απάντησε πως «η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019».

Σε ό,τι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει στις εκλογές η υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «προφανώς ένα κομμάτι της προεκλογικής περιόδου, σε όλες τις εκλογές, θα αφορά και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μια πολιτική πραγματικότητα και μπορούμε όλοι να τη συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό και να κατανοήσουμε τα θετικά αυτής της Συμφωνίας».

Ερωτηθείσα για τη συγκέντρωση του Ιερού Λόχου στη Θεσσαλονίκη η κ. Χατζηγεωργίου τόνισε πως «τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι αντιφασιστικές ομάδες απέτρεψαν τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Αποδείχθηκε πως η πόλη έχει αντανακλαστικά, θυμάται και δεν θα επιτρέψει να επανέλθουν και να αναζωογονηθούν από τις στάχτες τους εικόνες και μνήμες που δεν χαροποιούν κανένα. Τέτοιου είδους λογικές και πολιτικές τοποθετήσεις δεν πρέπει να τις επιτρέψουμε να ξαναγεννηθούν».