Στην κατάθεση πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προχώρησαν, από κοινού, σήμερα τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στην πρόταση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ γίνεται αναφορά για παράβαση καθήκοντος αλλά και για αλλοίωση της λίστας από τον πρώην υπουργό.

Μάλιστα, σημειώνεται, πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επεξεργάστηκε τη λίστα και δεν την παρέδωσε σε CD, όπως την παρέλαβε, αλλά σε USB.

Ακόμη γίνεται αναφορά στη διαγραφή τριών ονομάτων από τη λίστα, που ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Τονίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε τη «δυνατότητα και το κίνητρο, καθιστώντας τη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο».

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ιωάννης Διώτης

Τη δική του απάντηση για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ δίνει ο πρώην γενικός γραμματέας του Σώματος Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος, Ιωάννης Διώτης.

Όπως αναφέρει ο κύριος Διώτης, παρέλαβε το στικάκι από εξωυπηρεσιακό παράγοντα, ενώ ποτέ δεν έλαβε, όπως τονίζει οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να χειριστεί την υπόθεση, από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι δεν είναι αυτός ο υπαίτιος της διαρροής της λίστας στο περιοδικό «Hot Doc».

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν αλλοίωσα τη λίστα

Σε συνέντευξή του, πάντως, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι δεν έκανε καμία παρέμβαση στη λίστα Λαγκάρντ.

«Δεν αφαίρεσα τα ονόματα συγγενικών μου προσώπων, ούτε και κανένα άλλο όνομα. Τα αρχεία που παρέλαβα τα έδωσα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη. Είμαι πολύ σαφής και απόλυτος σε αυτό. Μα πώς θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Ζήτησα δηλαδή να μου στείλουν μία λίστα από τη Γαλλία για να αφαιρέσω μόνο τους συγγενείς μου;», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι πρόκειται για «μία χοντροκομμένη σκευωρία», που στόχο έχει την κατασκευή της δικής του ενοχής, και, όπως αναφέρει, «είναι υπερβολικά βολικό για όλους, οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή, να έχουν ένα και μόνο ένα ονοματεπώνυμο».