Εντός της εβδομάδας θα καταθέσει τελικά την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα μπει σ’ ένα παιχνίδι εντυπώσεων με τους συγκυβερνώντες για το ποιος θα προλάβει να καταθέσει πρώτος πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρτ. Το θέμα συζητήθηκε για ακόμη μία φορά χθες μεταξύ των επιτελών του κόμματος και επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες απόψεις που ήθελαν μια σοβαρή και θεσμική αντιμετώπιση του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου είναι να υπάρξει μία «πολιτική αντιπαράθεση», μεταξύ των δύο προτάσεων, κυρίως για το εύρος των ευθυνών αφού, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, αυτή ακριβώς θα είναι και η διαφορά με την κυβερνητική πρόταση. Όχι δηλαδή μόνο η αλλοίωση (που έτσι κι αλλιώς είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα) της λίστας Λαγκάρτ, αλλά και «η κωλυσιεργία» όλων των εμπλεκομένων στο θέμα και «η υπεξαίρεση της» από τον κ. Βενιζέλο.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι πλέον στο κάδρο η Κουμουνδούρου βάζει και τον πρώην Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησαν όλα. Όσο για τη σπουδή των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Φ. Κουβέλη να σπεύσουν άρον άρον να ευθυγραμμιστούν με τη λογική βενιζέλου, λένε στην Κουμουνδούρου, δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει σύμφωνα όλα τα μέλη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Στο θέμα παρενέβη χθες με δήλωσή της και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου καταλογίζοντας σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «απαράγραπτες ευθύνες, πολιτικές, ποινικές και αστικές, για τη σημερινή εξαθλίωση των πολιτών και τον πρωτοφανή ξεπεσμό της χώρας» οι οποίες όπως σημειώνει «δεν περιορίζονται στο πρόσωπο του οποίου τις υπουργικές επιλογές και πολιτικές νομιμοποίησαν ασμένως και εξακολουθούν να εφαρμόζουν ευλαβικά και που σήμερα αποφάσισαν να «θυσιάσουν κατά την γνωστή πρακτική και μεθοδολογία έκνομων οργανώσεων».