Στοιχεία για εισαγόμενα φάρμακα και ειδικά ραδιοφάρμακα που διατίθενται στην ελληνική αγορά σε «φουσκωμένες» τιμές διαβίβασε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σούρλας στον πρόεδρο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, αντεισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη.

Ειδικότερα, ο κ. Σούρλας διαβίβασε στον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής φάκελο του οποίου έγινε αποδέκτης, που περιείχε στοιχεία και αντίγραφα σχετικών τιμολογίων από τα οποία προκύπτει, ότι φάρμακα που προμηθεύονται οι ασθενείς στην Ελλάδα είναι σε πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με εκείνες που εισάγονται ή διατίθενται στο εξωτερικό.

Από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στον Φλωρίδη, προκύπτει, μεταξύ των άλλων, ότι ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3.300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία με 1.087 ευρώ. Επίσης, ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ διατίθεται στην πατρίδα μας έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό με 1.000 ευρώ.

Όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και οι τιμές των φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιες.
Ενδεικτικά, προκύπτει από τα στοιχεία ότι ραδιοφάρμακο που παράγεται στη χώρα μας διατίθενται στα εργαστήρια στην τιμή των 700-850 ευρώ ενώ στην Ευρώπη έναντι 200-250 ευρώ.

Με αφορμή το γεγονός αυτό ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι «ακόμη και σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως ορισμένοι κοινωνικά ανάλγητοι συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία».
Και προσέθεσε: «Η διαφάνεια, η ανάρτηση στο διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών συσκευών και άλλων που διατίθενται στην Ελλάδα και των αντίστοιχων τιμών στο εξωτερικό θα δώσει τη λύση, την απάντηση στην κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση».