«Ως κυβέρνηση, αλλά και ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης στον Alpha 9,89, σημειώνοντας ότι «σε αυτή τη στρατηγική εντάσσονται όλες οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος», συμπεριλαμβανομένου του ανασχηματισμού.

«Αυτό δεν ξεκινά τώρα, γίνεται εδώ και καιρό», διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι «η έξοδος από τα μνημόνια που αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό, καθώς και η στροφή της ΝΔ προς την Ακροδεξιά, αλλά και η σύμπλευση, δυστυχώς, της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ μαζί της, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη συσπείρωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Συσπείρωση που μπορεί να γίνει μόνο με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ αναντίστοιχη με την επιθυμία του κόσμου της Κεντροαριστεράς, που αντιλαμβάνεται ότι απέναντι στην ακροδεξιά διολίσθηση της ΝΔ είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένας προοδευτικός πόλος, με διατήρηση, βεβαίως, της διακριτότητας και της αυτονομίας κάθε συλλογικότητας, κίνησης και προσώπου που συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια.