Οι διαφωνίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον Γαβρόγλου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:23
13/02/2019
Οι διαφωνίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα
2
loading

Ανησυχία και επιφυλάξεις εξέφρασε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις προωθούμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

«Επαναλάβαμε την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον προβληματισμό του για τις συζητούμενες τροποποιήσεις του ελληνικού Συντάγματος», ανέφερε, μετά το πέρας της συνάντησης, ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων, Δημήτριος.

Όπως σημείωσε, το Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο έγινε στον καιρό του με πάρα πολλούς κόπους μετά από πολλές θυσίες και αναμονές και το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την ελληνική Πολιτεία και την ελλαδική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν. Δεν επιθυμεί, επίσης, την προσθήκη στο άρθρο αυτό περί ουδετεροθρησκείας. Τη θεωρεί μη απαραίτητη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης, το Πατριαρχείο τιμά την ελληνική οικογένεια. Πιστεύει, όντως, ότι είναι θεμέλιο του έθνους και δεν επιθυμεί στο άρθρο 21 να διασαλευθεί φραστικά» τόνισε.

Ως προς το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου -επισημαίνοντας ότι ο διάλογος περιελάμβανε την Εκκλησία της Ελλάδος και την ελληνική Πολιτεία χωρίς τη συμμετοχή του Πατριαρχείου- υπογράμμισε: «Η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλον τον κλήρο. Όχι μόνο τον κλήρο των δικών της καθεστώτων των εκκλησιαστικών εν Ελλάδι. [...] Διερμηνεύσαμε στον κύριο υπουργό, ο οποίος είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και ξέρει να ακούει, την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι' αυτό. Δεν θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευθούν τα δίκαια τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και άλλα του κλήρου».

Ειδικότερα, για το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ελλαδικής Εκκλησίας και Πολιτείας, υποστήριξε ότι «θέλει επεξεργασία» από πλευράς Πατριαρχείου.

Πάντως, χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο» το γεγονός ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος,  όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου: «Περιμένουμε συγκεκριμένα σχόλια και σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις, συγκεκριμένες ενστάσεις και όχι κάτι το γενικό, γιατί θεωρούμε ότι για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Εξάλλου, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές άρχισαν τον διάλογο σχετικά με «τις ιδιαιτερότητες και τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Κρήτης, για να δούμε πώς αυτά θα μπορέσουν να λυθούν, πάλι στο πλαίσιο ενός δεδομένου σεβασμού προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς την Εκκλησία της Κρήτης».

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος. Ωστόσο, τόνισε ότι «την τελική ευθύνη και τον τελικό λόγο λόγο τον έχει η Πολιτεία».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar γερο γαβρογλου Αθεε

    Πες αλευρι ο Πατριαρχης σε γυρευει Τι εγινε ρε γερο ξεκουτη ? Με την μουστακα του. Χιτλερ καταπιες την γλωσα σου ? Μολις εμαθες τα νεα του Πατριαρχη. Α ρε γερο γαβρογλου μυαλο δεν σου εχει μεινει Εχεις καβαλησει και εσυ το καλαμι σαν τον φιλο σου τον Φυλη που εφαγε τα μουτρα του .Δεν ηξερες ? Δεν ρωταγες ? Αντε και εσυ στα σκουπιδια μετα τις εκλογες .Μετην εκκλησια και τους Πιστους δεν τα βαζουν . [...]

  2. avatar Ερε βρεγμενη σανιδα

    Ερε βρεγμενη σανιδα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει