«Πιστοποιητικό αξιοπιστίας», χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ. Τονίζει ότι «μηδενίζεται ο φόβος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη» και «μπαίνει τέλος σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας», για τη χώρα.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας «έδειξαν την αλληλεγγύη τους», ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του δανείου 43,7 δισ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στο 1/5 του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ δίνοντας ένα μέτρο σύγκρισης, υπογραμμίζει ότι το ποσόν αυτό είναι υψηλότερο από το ΑΕΠ που έχει καθεμιά από 140 χώρες στον κόσμο.

Καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά, τώρα είναι στο χέρι μας να χτίσουμε ένα γερό οικοδόμημα για όλους τους πολίτες, λέει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Καρβούνη στο ΑΜΠΕ, με την οποία σχολιάζει το αποτέλεσμα του Eurogroup, έχει ως εξής:

«Το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup είναι σαφώς πολύ θετικό για την Ελλάδα. Παρά τις δυσκολίες και τις επιπλοκές, οι εταίροι μας στην Ευρώπη έδειξαν προς τη χώρα μας την αλληλεγγύη τους, αποφασίζοντας νέα μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού χρέους της, που αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ. Η απόφαση αυτή ανοίγει επίσης το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, η οποία ανέρχεται στο πόσο των 43,7 δισ. ευρώ: το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1/5 του ΑΕΠ της Ελλάδας και είναι υψηλότερο από το συνολικό ΑΕΠ καθεμιάς από τις 140 χώρες της υφηλίου.

Συνεπώς, ο φόβος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μηδενίζεται, εφόσον η χώρα διαθέτει πλέον την απαιτούμενη χρηματοοικονομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κατά τους επόμενους μήνες με την προοπτική να πετύχει, στο τέλος του 2013, πρωτογενές πλεόνασμα.

Ένα ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η χθεσινή απόφαση βάζει τέλος σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, που έχει πλήξει την Ελλάδα και που δημιουργούσε δυσκολίες στις οικονομικές της δραστηριότητες και απέτρεπε την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Στην πραγματικότητα, το χθεσινό Eurogroup με την απόφασή του εξέδωσε “πιστοποιητικό αξιοπιστίας” στην Ελλάδα. Πιστοποιητικό που θα πρέπει τώρα να το εκμεταλλευτούν, τόσο οι ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, ώστε να ωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, δεδομένης και της επανάκαμψης της ρευστότητας στην οικονομία, όσο και οι εθνικές αρχές, ώστε να προχωρήσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά, τώρα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα ισχυρό και στέρεο οικοδόμημα για όλους τους πολίτες.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχουμε ακόμα μπροστά μας, επιβεβαιώνω, για ακόμα μία φορά, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απέδειξε την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία της, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας».