Τα παζάρια Ερντογάν με Χάλκη και Θράκη στην επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

«Αγκάθι» η υπόθεση των 8 στρατιωτικών – «Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες να βρίσκουν θέσεις στην Ελλάδα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10:00
06/02/2019
Τα παζάρια Ερντογάν με Χάλκη και Θράκη στην επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία
18
loading

Όλα τα κρίσιμα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαίνεται πως μπήκαν στο τραπέζι των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν και στη συνέντευξη Τύπου των δύο πολιτικών αρχηγών Ελλάδας και Τουρκίας, με τον τούρκο πρόεδρο να επιμένει στην υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και να συνδέει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης με το θέμα των μουφτήδων.

Όταν ο Ερντογάν κλήθηκε από τούρκο δημοσιογράφο να αξιολογήσει τη σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε από το 1971 η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι' αυτό, δεν ήμασταν εμείς οι διακυβερνητές της χώρας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί έχουν φέρει το θέμα αυτό πολλές φορές στην ατζέντα και συμπλήρωσε: «Κάθε φορά που έρχεται αυτό, εγώ τους λέω ότι στη Δυτική Θράκη ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων, ελάτε και εμείς να λύσουμε αυτό το θέμα», σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεων.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου κάποια στιγμή ήταν 7 άτομα. Εγώ είπα στον Οικουμενικού Πατριάρχη: δώστε μας μια λίστα οι οποίοι θα μπορέσουν να είναι στην Ιερά Σύνοδο, και εγώ θα τους δώσω υπηκοότητα, ιθαγένεια τουρκική, ούτως ώστε η Ιερά Σύνοδος να μπορεί να λειτουργεί. Μας έδωσε τα ονόματα και εμείς σε όλους δώσαμε την ιθαγένεια. Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος με τα 15 μέλη της λειτουργεί κανονικά. Έτσι τη φέραμε σε ένα σημείο όπου μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Πατριαρχείου».

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για τη σημερινή του επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή, του ευχήθηκε το καλύτερο.

«Εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις» σημείο σε άλλο σημείο της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ζήτημα των «8»

Αγκάθι χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε τηλεφωνήσει στον τούρκο πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας μια χώρας που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την ελευθερία και καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας.

Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ' αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.

Αναφορικά με την ακανθώδη υπόθεση των 8, όπου η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις, όπως επισήμανε, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι και πως αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

«Σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συζητήσαμε και τα θέματα της τρομοκρατίας. Η Τουρκία και η Ελλάδα γνωρίζουν και έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Εμείς θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Θα πρέπει από κοινού να κάνουμε έναν οδικό χάρτη και να έχουμε μια αντιμετώπιση, όπως το PKK, και το κίνημα FETO, το οποίο θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατικό», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Ερντογάν.

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεων, πως «δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από αυτά τα κινήματα να βρίσκουν θέσεις στην Ελλάδα» και προσέθεσε: «Εμείς αυτή την προσμονή επιθυμούμε και θέλω να τραβήξω την προσοχή της γείτονος χώρας. Περιμένω αυτούς που την 15η Ιουνίου έχουν χάσει τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας αυτό το πραξικόπημα, θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει».

«Νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς από τουρκικό ΜΜΕ αν η Αθήνα έχει σκοπό να επιστρέψει τους 8 αξιωματικούς.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ελλάδας και του ελληνικού λαού σε όλους όσοι επιχείρησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκεινται στην σταθερότητα και στη δημοκρατική εύρυθμη λειτουργία της γειτονικής χώρας», είπε.

Σημείωσε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού συντάγματος». Επανέλαβε ότι «υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε και σεβόμαστε».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι συζήτησαν με τον πρόεδρο Ερντογάν για το κατά πόσο θα μπορέσουν να είναι πιο αποτελεσματική η συνεργασία από εδώ και στο εξής στον τομέα της ασφάλειας, της αντιμετώπισης εγκληματικής δράσης δικτύων, διακινητών ή τρομοκρατών στα σύνορά μας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar χαχα222

  αυτό με τη θεολογική σχολή της Χαλκης μου κάθεται στο λαιμό...!!είναι σημαντικό το πατριαρχείο για την ΔΥΤΙΚΗ πολιτική γενικά για λόγους ανάσχεσης της Ρωσσιας ΑΛΛΑ....γιατι εχει γίνει ελληνοτουρκικό και μόνο θέμα??Δλδ για χάρη της Χάλκης θα χαρίσουμε αιγαίο???αυτο περιμένουνε??

 2. avatar ο θεος βοηθος!

  Ο εν λογω χαχας δεν ηξερε αν υπαρχουν θαλασσια συνορα!
  Ποιος ξερει τι ανοησιες θα εχει πει εκει!

 3. avatar Χαχα

  Ολες αυτές οι παρατηρήσεις σχετικά με την παραχώρηση ελληνικών εδαφών δεν κάνουν τιποτε αλλο παρα να βάζουν στον μυαλό των απέναντι οτι φοβόμαστε μήπως και μας τα ζητήσουν η ακόμα χειρότερα να τα παρουν. Νομίζω λοιπόν αντι να φλυαρούμε με τέτοιες ανοησίες καλά θα κάναμε να μη λέγαμε λογια αλλα να είμαστε σε επιφύλαξη .

  1. avatar Xountalas

   Σε επιφυλακη εννοεις κουμπαρε, οχι επιφυλαξη.Ειμαι σιγουρος οτι πριν μερικα χρονια θα ελεγες αλλα αριστερουδια και νοστιμα για τα ελληνοτουρκικα, τωρα με την αριστερη ΣΟΥ κυβερνηση Τσιπρα που βλεπεις να συνεχιζεται η ενταση απο την Τουρκια και η απειλη ΠΟΛΕΜΟΥ, παρολο που δεν κυβερνουν την Ελλαδα οι " πολεμοχαρεις δεξιοι",πρεπει να πειστηκες απο που ξεκιναει το προβλημα και πως με την Τουρκια ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΦΕΛΕΙΣ.

 4. avatar ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

  Η αποφασιστικότητα και η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του δύστροπου γείτονα.
  Η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τα κατέχει!

  1. avatar Στα 4 εσείς

   Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 5. avatar νανσυ28

  Πουλα τα ολα!!!Τωρα που μπορεις.

 6. avatar Ομάδα Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Είναι δυνατόν να εμπιστεύεται κανείς τον αριστερό; Ας έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, να σωθεί ο τόπος από την νεοκομμουνιστική λαίλαπα της κυβέρνησης-κουρελού.

  1. avatar Sv7n

   Δεν εμπισυευόμαστε αριστερο για την εξουσία αλλά οχι οτι θα μας σώσει ο κούλης. Οχι άλλο κάρβουνο.

  2. avatar ΝΑΙ

   Αν έρθει ο Κυριάκος σωθήκαμε

   1. avatar Φον Τσίπρεν

    Μα θα έχουμε Έλληνα πρωθυπουργό μετά από 4 πέτρινα χρόνια που η Ελλάδα είναι στον γύψο.

 7. avatar Ο Σουλτάνος

  Είπε σήμερα δεν υπογράψαμε κάποια συμφωνία αλλά στην επίσκεψη μου στην Θεσσαλονίκη σίγουρα θα υπογράψουμε συμφωνίες... Συμπέρασμα συμφώνησαν προφορικά κάποια θέματα που δεν μας είπαν και έμειναν οι υπογραφές στα χαρτιά... Εμένα πάντως μου μυρίζει μπαρούτι πρίν τις εκλογές για να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην καρέκλα τις εξουσίας... Όταν ο Τσίπρας λέει για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο εννοεί για την κλιμάκωση της έντασης... όταν λέει σεβόμαστε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης εννοεί την έχουμε γραμμενη την Δικαιοσύνη ότι λέει αυτός ο άνθρωπος μετάφραση γίνεται στα αντίθετα απο αυτά που λέει..

 8. avatar Αήρ

  Το λοιπον, δίνουμε τη μισή Θράκη, Λύμνο Κω, Μυτιλήνη με αντάλλαγμα τις παραβιάσεις και δώρο τη Λέσβο.

 9. avatar pincher32

  Εφτασε η ώρα της ανταλλαγης..

 10. avatar ΒΑΡΕΘΗΚΑ …ΞΑΝΑ

  Σιγά μη σε ρωτήσουμε, δειλέ εκβιαστή. Όσοι εναντιώνονται στον παραλογισμό σου ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκουν συμπάθεια και κατανόηση στην Ελλάδα. Αλλιώς θα είμαστε και εμείς Τούρκοι...

 11. avatar frthi

  για ξαναμετράτε τα νησιά, μπας και λείπει κανένα.

  1. avatar Γιώργος…

   Μπα εκει ειναι ακομα... Τα τελευταία τα παραχώρησαν οι δικοί σου αν θυμάσε... Τράβα για ύπνο τώρα

   1. avatar Αγυγιρο κεφάλι

    Ρώτα τον μπαμπά σου αν λείπει κάποιο νησί που έκανε προεκλογική εκστρατεία για τον Σημίτη,και τους έκανε δώρο μια βραχονησίδα κει κάποιους νεκρούς............

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει