Η ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το λουκέτο από τους Τούρκους

Πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός μετά το Βενιζέλο ο Τσίπρας που θα κάνει επίσημη επίσκεψη


ΕΛΛΑΔΑ
11:18
05/02/2019
Η ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το λουκέτο από τους Τούρκους
4
loading

Επίσημη επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα πραγματοποιήσει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί τη Σχολή μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο που πήγε ως πρώην πρωθυπουργός το 1933.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα φέρει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, που ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, πριν βάλουν λουκέτο οι τουρκικές Αρχές το 1971.

Η ιστορία και το λουκέτο

Η σχολή στεγαζόταν αρχικά στη σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδας, στη Χάλκη, η οποία είχε ιδρυθεί από τον Πατριάρχη Φώτιο Α΄της Κωνσταντινούπολης (858-861 και 878-886).

Το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ κατά την πρώτη του πατριαρχεία (1842-1845), ίδρυσε το 1843 θεολογική Σχολή στις εγκαταστάσεις της μονής της Αγίας Τριάδας, την οποία και εγκαινίασε το αμέσως επόμενο έτος στις 13 Σεπτεμβρίου 1844.

Όλα τα κτήρια, εκτός από ένα παρεκκλήσι, καταστράφηκαν στο μεγάλο σεισμό που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1894 με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της. Μετά από εκτεταμένες επισκευές και αναστηλώσεις από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, διάρκειας 17 μηνών, η σχολή με νέο πλέον κτίριο εγκαινιάστηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1896. Σημαντική ανακαίνιση έγινε στη δεκαετία του '50 σύμφωνα με τη Wikipedia.

Πολλοί Ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες φοίτησαν στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι φοιτητές στη Χάλκη περιλάμβαναν όχι μόνο γηγενείς Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξους Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη σχολή έναν διεθνή χαρακτήρα. Επίσης, πολλοί πατριάρχες, επίσκοποι και πρώην δάσκαλοι έχουν ταφεί σε ειδική περιοχή του κήπου.

Οι θεολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσιo της Αγίας Τριάδoς, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία, και την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και χειρογράφων.

Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το 1998 η επιτροπή ιδιοκτητών της σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί, αλλά διεθνής κριτική έπεισε την Άγκυρα να ακυρώσει τη διαταγή.

Το διεθνές ενδιαφέρον στραμμένο στη Θεολογική Σχολή

Η Χάλκη έχει λάβει διεθνή προσοχή τα τελευταία χρόνια. Τον Οκτώβριο του 1998, το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποστήριξε την επαναλειτουργία της Χάλκης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει επίσης το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για την τουρκική προσχώρηση στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον επισκέφτηκε την Χάλκη στην επίσκεψή του στην Τουρκία το 1999 και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να επιτρέψει την επαναλειτουργία της σχολής.

Τον Αύγουστο του 2011 ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν αποφάσισε με διάταγμα ότι τα ακίνητα και τα θρησκευτικά κτίρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, τα οποία κατασχέθηκαν στο παρελθόν πρέπει να επιστραφούν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος διορίστηκε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Τον Ιανουάριο του 2013, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Today's Zaman ότι το τουρκικό Συμβούλιο Ιδρυμάτων επέστρεψε 190 εκτάρια γης προς το ίδρυμα της Μονής της Αγίας Τριάδος. Το εν λόγω ίδρυμα είναι ο ιδιοκτήτης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γης βρίσκεται στο χώρο της Θεολογικής Σχολής.

Έτσι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ελπίζει ότι οι υποσχέσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι θα επιτραπεί η επαναλειτουργία της Χάλκης θα τηρηθούν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Λοιπόν….

  ... θα ξαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και σε αντάλλαγμε θα δώσουμε Ανατολική θράκη, καμμιά δεκαπενταριά νησιά του Αιγαίου (που δεν έγινε και τίποτα όπως λέει κι ο Ζουράρις), την υπόλοιπη Κύπρο.... κι όλα καλά. Ε, Αλέκ-ση ????....

 2. avatar ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

  Μεγάλης σημασίας επίσκεψη! Δεδομένου ότι οι "υπερπατριώτες" πρωθυπουργοί της δεξιάς, δεν έκαναν ποτέ τέτοια επίσκεψη προς ενίσχυση των Εθνικών θέσεων!

 3. avatar Βορας

  α ρε μεγάλε Τσίπρα , και αυτο θα το καταφέρεις! Δυστυχώς το θεμα όμως είναι πάρε δωσε, αντε παλι εδω τα εθνικια θα αρχίσουν [...] τους!

  1. avatar Τέλος πάντων

   ποιός είναι αυτός ο μεγάλος ?? Μήπως είναι το πανίσχυρο VIM ???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει