Την επιθυμία της Τουρκίας να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Αναφέρθηκε ωστόσο στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας και θα πρέπει να έχουν μια κοινή αντιμετώπιση.

«Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από τέτοια κινήματα να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα», διεμήνυσε.

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που έχασαν την ζωή τους την 15η Ιουλίου. Περιμένουμε και η Ελλάδα να το σεβαστεί αυτό», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επικήρυξε με 700.000 ευρώ τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα, είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, 12 φυγάδες πρώην στρατιωτικοί εντάχθηκαν στη λίστα με τους καταζητούμενους τρομοκράτες. Ανάμεσά τους και οι οκτώ που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ακόμα στο προσφυγικό, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει επιβαρυνθεί με υπερβολικό φόρτο σε σχέση με τους μετανάστες και κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, μολονότι η Τουρκία έχει τηρήσει τις δικές της.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατ’ ιδίαν μακρά συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο κ. Ερντογάν είπε πως συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών μας, καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα.

«Στις διμερείς μας αυτές σχέσεις με την Ελλάδα κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε» σημείωσε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά. «Το σημείο που βρισκόμαστε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον στόχο μας», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση και υπογράμμισε την ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.