Μετά το Ποτάμι, που είδε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να διαλύεται, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν τώρα μάχη για να μην έχουν την ίδια τύχη.

Σε συνέντευξή του σήμερα, ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την διάλυση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ και ότι ο ίδιος το πληροφορήθηκε από έναν δημοσιογράφο, που τον προειδοποίησε ότι «ο Βούτσης σας την έχει στημένη» και σκοπεύει να εφαρμόσει το άρθρο 15 του κανονισμού της Βουλής.

Το πρόβλημα έχει προκύψει καθώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για να υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές, με τον αστερίσκο όμως πως πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

Με την προαναγγελθείσα παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, αυτή η προϋπόθεση δεν θα τηρείται πλέον, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι μεν πέντε αλλά συμπεριλαμβάνοντας και τον Αριστείδη Φωκά, ο οποίος έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων. Οπότε η αριθμητική προϋπόθεση καλύπτεται, αλλά δεν καλύπτεται το να έχουν εκλεγεί αυτοί οι πέντε με το ίδιο κόμμα.

Τη λύση φαίνεται πως θα μπορούσαν να δώσουν μόνο τρεις ανεξάρτητοι σήμερα βουλευτές, που όμως εξελέγησαν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πρόκειται για τους Δημήτρη Καμμένο, Νίκο Νικολόπουλο και Γιώργο Λαζαρίδη. Με ενδεχόμενη επιστροφή τους, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ θα ανταποκρινόταν πλέον και στα δύο κριτήρια και δεν θα κινδύνευε. Δεν φαίνεται όμως αυτό να είναι εφικτό σενάριο για κανέναν από τους τρεις.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν θέλει να σφίξει τη θηλιά γύρω από τους ΑΝΕΛ και έχει πει πως θα αφήσει κάποιες ημέρες περιθώριο, έως το τέλος της εβδομάδας, για να παραιτηθεί, προκειμένου οι διαβουλεύσεις να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Δεν θέλω να είμαι αυτός που θα κάνει τον ξαφνικό θάνατο στους ΑΝΕΛ και μόνος μου θέλω να δώσω τη δυνατότητα σε αυτή την ομάδα με την οποία εκλέχθηκα να μην πάθει ξαφνικό θάνατο και είπα να δώσω παράταση 2, 3, 5 μέρες παραπάνω – είναι δημόσια δέσμευσή μου και θα την πραγματοποιήσω» είπε χθες, προσθέτοντας πως θα ήταν τιμή του να βοηθήσει την κυβέρνηση από οποιοδήποτε πόστο.

Δεν φαίνεται πάντως, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, κάποια λύση στο αδιέξοδο. Ο Δημήτρης Καμμένος φέρεται να μην εξετάζει καν το ενδεχόμενο επιστροφής του, ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει πως έχει εναλλακτικό σχέδιο για τον σχηματισμό νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές, μετά όμως τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Έχει πάντως πει πως για το θέμα έχει γίνει μία κουβέντα με τον Πάνο Καμμένο.

Ο Νίκος Νικολόπουλος έχει πει κατηγορηματικά «όχι» στο ενδεχόμενο επιστροφής του, καθώς ετοιμάζεται να διεκδικήσει τον δήμο Πατρέων.

Αρνητικός είναι και ο Γιώργος Λαζαρίδης, αν και διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Κι έτσι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καμία από τις τρεις πιθανές λύσεις, που έχει στα χέρια του ο Πάνος Καμμένος, δεν φαίνεται να μπορεί να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο και να δώσει το φιλί της ζωής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.