«Σας βολεύει η Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί λύνεται ένα πρόβλημα που δεν μπορούσατε εσείς να το λύσετε και ταυτόχρονα μπορείτε να μας κάνετε και κριτική», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία.

Κατόπιν, αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων στο Σκοπιανό, συγκρίνοντάς τις με τα όσα επιτυγχάνονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών:

«Α) Αλλαγή ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό. Έγινε.

Β) Erga omnes. Έγινε.

Γ) Συνταγματική αλλαγή. Έγινε.

Δ) Τελειώνει η εχθρική προπαγάνδα. Τελειώνει.

Ε) Κλείσαμε με τον επίσημο αλυτρωτισμό. Ναι, διότι αναγνωρίστηκαν εδάφη και σύνορα.

ΣΤ) Παραδέχτηκαν ότι άλλο η διασπορά και άλλο να έχεις όνειρα μέσω μειονοτήτων. Και αυτό έγινε».

Ζ) Αναγνώρισαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Ότι οι ίδιοι είναι Σλάβοι, Σλαβομακεδόνες.

Η) Το ίδιο έκαναν για τη γλώσσα τους. Αιτήματα που δεν υπήρχαν έτσι συγκεκριμένα από καμία προηγούμενη κυβέρνηση».

«Έχετε δίκιο, είναι ενάντια στα συμφέροντα της χώρας όταν αλλάζουν το όνομά τους, καλύτερα να λέγονται σκέτο «Μακεδονία» όπως ντε φάκτο συνέβαινε μέχρι σήμερα», σχολίασε σκωπτικά.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μία ιστορική συμφωνία, που όπως κάθε συμφωνία, στο μέλλον θα έχει μάχες για την υλοποίηση της και την ερμηνεία της. «Σε αυτή τη μάχη έχετε ήδη σταθεί απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα. Υιοθετείτε κάθε διαστρέβλωση της», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ανέφερε: «Εμείς είμαστε φορείς της ευθύνης, εσείς της ανευθυνότητας. Εμείς πάνω από όλα βάζουμε την πατρίδα, εσείς τις καριέρες σας. Εμείς συμβιβασμό που βλέπει στο μέλλον, εσείς παγιδευμένοι στο παρελθόν».