Το ενδεχόμενο κατάθεσης, από τη Νέα Δημοκρατία, πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης πριν από την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες.

Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Πέμπτης μετά από διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια. Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας. Στόχος της Πειραιώς είναι, όμως, χρησιμοποιώντας το όπλο της πρότασης μομφής, να πάρει μια παράταση, επιμηκύνοντας τη συζήτηση για τις Πρέσπες και ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα.

Εφόσον κατατεθεί η πρόταση μομφής σήμερα, η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών σταματά και η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή. Άρα, η ψηφοφορία επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται την Κυριακή το βράδυ. Και από Δευτέρα ξεκινούν ξανά οι διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το δεύτερο όπλο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, είναι να ενεργοποιήσει το άρθρο 28 παράγραφος 2 για θέματα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, το οποίο πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η μήνυση κατά Κοτζιά

Την ίδια ώρα, την ομαλότητα της διήμερης συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή αναμένεται να ταράξει η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τη Παμμακεδονική Συνομοσπονδία κατά παντός υπευθύνου ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση των Πρεσπών

Η μήνυση θα συζητηθεί στη Βουλή, ακόμη και σήμερα σύμφωνα με ορισμένους. Το πιθανότερο πάντως είναι να κάτι τέτοιο να γίνει την επόμενη λόγω των διαδικασιών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια εξέλιξη που αναμένεται να πάει τη συζήτηση στην Ολομέλεια σε άλλο επίπεδο.