«Φωτιές» άναψε στην κυβέρνηση μία δήλωση του αντιπροέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Σγουρίδη αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», ο Παναγιώτης Σγουρίδης αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν θα συζητηθεί καν στην ελληνική Βουλή.

«Το πότε θα εισαχθεί [στη Βουλή] έχει ένα δρόμο. Δεν ξέρω τι γεγονότα μπορεί να υπάρξουν. Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα τα οποία να είναι απρόβλεπτα και η συμφωνία αυτή να μην έρθει ποτέ στο κοινοβούλιο, και αυτό δεν έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή», ανέφερε ο κ. Σγουρίδης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Σγουρίδης ανέφερε πως ιστορικά υπάρχουν συμφωνίες που υπεγράφησαν, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, αλλά δεν κυρώθηκαν από τα αντίστοιχα κοινοβούλια. Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να συμβεί, απάντησε: «Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν, ένα θερμό επεισόδιο. Το απεύχομαι, αλλά όλα μπορούν να συμβούν».

Καμμένος: Θεωρίες φαντασίας

Σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος προφανώς στις δηλώσεις του Παναγιώτη Σγουρίδη (χωρίς να τον κατονομάζει), ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σχολίασε: «Οι θεωρίες φαντασίας περί δήθεν θερμών επεισοδίων ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα. Είμαστε η πιο ασφαλής χώρα της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Καλή πρωτοχρονιά».

Κουμουτσάκος: Αδιανόητες δηλώσεις

«Οι δηλώσεις Σγουρίδη για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, σε συνδυασμό μάλιστα με την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αδιανόητες», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε: «Όπως αδιανόητο και επικίνδυνο είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός δεν τις καταδίκασαν αμέσως αφήνοντας έτσι να διακινούνται σενάρια που εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς, καθώς προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας».