Την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «νιώθουμε περήφανοι γιατί ως Έλληνες είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι η απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στέλνει πολλαπλά μηνύματα:

– Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός των συνόρων της. Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας

– Η οικονομική κρίση που ταλανίζει πολλές χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να επιφέρει εκπτώσεις στα κεκτημένα του νομικού και ηθικού της πολιτισμού.

– Χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να συνεχίσει στο δρόμο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ισότιμα και για όλα τα μέλη της.

– Είναι τιμή και για την Ελλάδα η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Συστατικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, της συμφιλίωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χωρούν φωνές ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Και καταλήγει: «Ας αποτελέσει αυτή η βράβευση την αφορμή για να θυμηθούν όλοι ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική ένωση αλλά κυρίως χώρος αρχών, αξιών και αλληλεγγύης».