«Άκουσα τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί και μπασκετικούς όρους και ξέρετε στην καλαθοσφαίριση πέρα από assists υπάρχουν και οι τάπες. Και αυτή η κυβέρνηση έχει φάει τόσες πολλές τάπες που κυριολεκτικά έχει χάσει τη μπάλα», σχολίασε αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης κατήγγειλε, επίσης, ότι στη σημερινή περίπτωση δεν τηρήθηκε μια πάγια κοινοβουλευτική πρακτική σύμφωνα με την οποία όταν πρόκειται να λάβει το λόγο ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση ενημερώνεται ευλόγως σε ένα χρονικό διάστημα που επιτρέπει να παρίσταται ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «πράγμα που δεν έγινε και αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απών από την αίθουσα».

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «ο πρωθυπουργός φέρνει φιλελεύθερα μέτρα σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς αν ο κ. Τσίπρας σκέφτεται την προσχώρησή του στην κεντροδεξιά, ιδίως, μετά την μετατόπισή του από την ευρωπαϊκή αριστερά στη σοσιαλδημοκρατία».

«Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ως ένα είδος μεσίτη μεταξύ των ανυπάκουων κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Αναφερόμενος στις τροπολογίες που ψηφίζονται σήμερα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι πρόκειται για μέτρα φιλελεύθερης πολιτικής, για μέτρα που συνιστούν αποσπασματική αντιγραφή του προγράμματος της ΝΔ, κάτι που συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα με το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικά για το νομοσχέδιο με το οποίο προχωράει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι «αποτελεί απόδειξη και παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας του νόμου Κατρούγκαλου και των εξοντωτικών εισφορών που αυτός είχε επιβάλλει».

«Η Κυβέρνηση μας λέει ότι διορθώνει κάποιες από τις αδικίες τις οποίες επέβαλε. Διατηρεί, όμως, αλώβητους 29 νέους φόρους», σχολίασε ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνοντας πως κανονικά ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες ότι τα «φιλολαϊκά μέτρα» που φέρνει σήμερα στη Βουλή μπαίνουν σε έναν πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που όμως περιλαμβάνει 2 δισ. επιπλέον φόρους. «Οι φοροελαφρύνσεις που έρχονται σήμερα, δεν προέρχονται ούτε από την ανάπτυξη της οικονομίας ούτε από την αύξηση των θέσεων εργασίας ούτε από την αύξηση και προσέλκυση επενδύσεων. Προέρχονται από το πετσόκομμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προέρχονται από τις επιστροφές φόρων που παρουσιάζουν υστέρηση 700 εκατομμυρίων ευρώ, προέρχονται από τις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζουν υστέρηση 720 εκατομμύρια ευρώ. Κοινώς από τη στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «το ματωμένο υπερπλεόνασμα είναι εκείνο που του επιτρέπει να δίνει πίσω ένα από τα δέκα που έχει αφαιρέσει από τους πολίτες και είναι εκείνο που του επιτρέπει να κάνει κάποιου είδους κοινωνική πολιτική».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ως παράταξη ευθύνης, θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα αλλά «αυτή η κυβέρνηση ήταν καταστροφή», όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, από στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που δείχνουν ότι το 2017 μειώθηκαν οι μισθοί κατά 3,5% και η μείωση αυτή ήταν μάλιστα η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Επικαλέστηκε και την έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία, το 2019 το επίπεδο των νοικοκυριών θα φτάσει στα επίπεδα του 2014 και, όπως είπε, «όλα αυτά σημαίνουν πέντε χαμένα χρόνια εξαιτίας της πρώτης φοράς κυβέρνησης της αριστεράς».