Στην Αθήνα επιστρέφει σήμερα το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικα προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, αλλά και την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι κ.κ. Ματθίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) θα έχουν την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα, ενώ θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στις 11.45 το πρω, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η τρόικα θα εστιάσει στο σχέδιο περικοπής δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ, αλλά και σε θέματα όπως τα εργασιακά και οι εξελίξεις στις τράπεζες.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν απορρίψει κάποια μέτρα του πακέτου περικοπών της διετίας 2013 -2014 ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξετάσουν με την ελληνική πλευρά. Ακόμη, θα δώσουν την έγκρισή τους για την δρομολόγηση των τελικών εξελίξεων στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Η τρόικα θα καταρτίσει την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο διάστημα 14 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου και θα θέσει το πόρισμα υπόψη του Eurogoup στις 8 Οκτωβρίου και λίγο αργότερα στο ΔΣ του ΔΝΤ.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και οι κ.κ. Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν θα ενημερώσουν στο άτυπο Eurogroup στην Λευκωσία για την πρόοδο που έχει επιδείξει η Ελλάδα.