Μήνυμα στην πΔΓΜ ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και την προοπτική ένταξη τής στο ΝΑΤΟ, αλλά με την ταυτόχρονη υπενθύμιση των υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρωθούν από την πλευρά της γείτονος, έστειλε από την Κοζάνη, κατά τη διάρκεια ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι μία σημαντική προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρωθεί από πλευράς της γείτονος είναι «η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την ιστορία και με το διεθνές δίκαιο». Επίσης, σημείωσε ότι η πΓΔΜ «ανέλαβε την υποχρέωση αλλαγών στο Συνταγμά της» και «περιμένουμε την εκπλήρωσή της».

Παραμένοντας στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά -δεν πρόκειται σ’ αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις- όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και ουσιαστική έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Για τις δηλώσεις των πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε: «Ακούμε τις δηλώσεις των γειτόνων μας, αλλά η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ερμηνεύεται όπως αναφέρεται στο γράμμα της».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και διαπιστωθούν όλα τα παραπάνω που έχουν συμφωνηθεί «τότε, και μόνο τότε, είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Υπογράμμισε ότι προϋποθεση εκ μέρους της Τουρκίας είναι «ο ειλικρινής σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου-αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα “NATURA 2000”- και του συνόλου του διεθνούς δικαίου». Εξήγησε ότι «οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζανης είναι σαφείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες» και «δεν νοείται αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης».

Για το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας», όπως ισχύει βάση της Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων» παρατήρησε και πρόσθεσε: «Το Κυπριακό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα», «επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης», είναι «ένας συνεπής σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» και τα εθνικά θέματά της τα υπερασπίζεται στο πλαίσιο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία της Κοζάνης, στους πρώτους κατοίκους της, στον ιδρυτή της πόλης, Ιωάννη Τράντα, στην ίδρυση της βιβλιοθήκης και της σχολής τής Κοζάνης που έγινε το 1668 από πλούσιους εμπόρους με συναλλαγές σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Μίλησε για την πνευματική παράδοση της πόλης με τους μεγάλους δασκάλους, όπως τον Ευγένιο Βούλγαρη, που μετά το 1745 δίδαξε θετικές επιστήμες στην περίφημη σχολή με την επωνυμία «Στοά», την οποία χρηματοδοτούσαν απόδημοι Κοζανίτες της Ουγγαρίας , τον Γεώργιο Κονταρή, που στις αρχές του 17ου αιώνα ίδρυσε το πρώτο σχολείο όπου ο ίδιος δίδαξε Αριστοτελική Φιλοσοφία και Θεολογία.

Εγκαινιάζοντας, νωρίτερα, το νέο εμβληματικό κτίριο της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι αυτή η Βιβλιοθήκη, με τους θησαυρούς που κρύβει στα ράφια και τα αρχεία της, «θεωρείται -και δικαίως- η δεύτερη μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη μας μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη».

Το νέο κτίριο της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις 6.800 τ.μ., διαθέτει 153.000 τόμους, 380 χειρόγραφα και χάρτες, 315 κώδικες, 70.000 λυτά έγγραφα, καθώς και 400.000 ψηφιοποιημένες σελίδες. Μεταξύ των θησαυρών της, στους οποίους ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ενδεικτικά, είναι η Χάρτα του Ρήγα-έκδοση του 1796-1797, η «Περί Ζώων Ιστορία» του Αριστοτέλους, όπως εκδόθηκε από τον Άλδο Μανούτιο το 1497 στη Βενετία, ο Παγκόσμιος Χάρτης του Ανθίμου Γαζή (1800), το Λεξικό του Σουΐδα (1499, έκδ. Δημητρίου Χαλκοκονδύλη), ο Κώδικας της Ζάβορδας κ.ά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης θα λειτουργήσει στο μέλλον «ως εργαστήρι “γνώσης” και “σοφίας” και ως εθνική πνευματική εστία, παρέχοντας τις υπηρεσίες της στον άνθρωπο και το πνεύμα».