Τεταμένο φαίνεται πως είναι το κλίμα στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις στελεχών του για τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Η αρχή έγινε με τον βουλευτή του κόμματος Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις επισήμανε τη διαφοροποίησή του από τη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. «Διαφωνώ με αυτό που είπε ο κ. Καμμένος», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Η διαφοροποίησή μου για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι καίριο θέμα, είναι πολύ κεντρική διαφωνία. Δεν σας κρύβω ότι εξαιτίας του θέματος αυτού, κάπου αισθάνομαι λίγο έξω, δεν σας το κρύβω. Δεν έχω καμία επαφή, δεν πολυμιλάμε, στις υποχρεώσεις μου βέβαια είμαι τυπικός. Αισθάνομαι λίγο “παγωμένα”, κάπου έχω “παγώσει”», δήλωσε ακόμη ο κ. Παπαχριστόπουλος.

«Παγωμένοι είναι οι ψηφοφόροι του»

«Αν κάποιοι σήμερα διατυπώνουν εκ των υστέρων ένα διαφορετικό σκεπτικό, οφείλουν να παραδεχτούν ότι συμμετείχαν σε ένα κίνημα, εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ γνωρίζοντας εξ αρχής ποιες είναι οι πάγιες, θεμελιακές αξίες μας. Αν κάποιος είναι παγωμένος σήμερα, είναι οι ψηφοφόροι του κ. Παπαχριστόπουλου και δεν πρέπει να το λέει ο ίδιος. Άκαιρος και βιαστικός ο τρόπος που τοποθετήθηκε. Είναι θέμα συζήτησης που θα δούμε και στα όργανα του κόμματος», απάντησε μέσω του Real FM ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης. «Οι βουλευτές μας, οι άνθρωποι που είναι υπουργοί εκ μέρους των ΑΝΕΛ και μετέχουν του κυβερνητικού σχήματος είναι όλοι τους εκλεγμένοι και ψηφισμένοι στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ. Κεντρικό μας, θεμελιακό μας, αξιακό μας στοιχείο είναι να μην επιτρέψουμε την παραχώρηση του ονόματος ”Μακεδονία”. Ας το αναλογιστούν όλοι τους αυτό», τόνισε. Παράλληλα, ο κ. Τοσουνίδης αναφερόμενος στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών υποστήριξε ότι «το σχέδιο συμφωνίας που υπεγράφη από πλευράς των δύο υπουργών δεν παράγει αποτέλεσμα παρά μόνο αν ολοκληρώσει την πορεία του προς κύρωση. Την πορεία του αυτή, όταν χτυπήσει την πόρτα του ελληνικού κοινοβουλίου θα τη σταματήσουμε εμείς. Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα να κινηθεί κοινοβουλευτική διαδικασία. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση για να δώσουμε τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφασίσει τι θέλει μέσω εκλογών. Και αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεχτούν την πρότασή μας, θα ήταν καλύτερο να πάμε σε δημοψήφισμα». «Η στάση των ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαρη. Είναι καθαρή, τίμια, κοιτάμε όλους τους Έλληνες στα μάτια. Συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας φυσιογνωμίας είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί το όνομα της Μακεδονίας στην ονομασία του γειτονικού μας κράτους. Ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ είναι καθαροί, τίμιοι και υπερασπίζονται Μακεδονία και Εθνική Ταυτότητα», ανέφερε ο κ. Τοσουνίδης.

Κατσίκης: Θα αποτρέψουμε να έρθει στη Βουλή η συμφωνία

Στο μεταξύ, τις προθέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να ρίξουν την κυβέρνηση πριν την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Κώστας Κατσίκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαφοροποίηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου αφορά μόνο σε προσωπική του άποψη. «Ξεκαθαρίζουμε ότι είτε αποσύρουμε την εμπιστοσύνη, είτε ρίξουμε την κυβέρνηση, αυτό που θα κάνουμε είναι να αποτρέψουμε το σχέδιο της συμφωνίας να έρθει στη Βουλή και να κυρωθεί», σημείωσε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, συμπληρώνοντας ότι: «Δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να την ψηφίσουν κάποιοι άλλοι». Κληθείς να απαντήσει στο γιατί δεν στήριξαν την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, διερωτήθηκε «έπρεπε να ρίξουμε από τότε την κυβέρνηση, ως εντολοδόχοι της Νέας Δημοκρατίας;».