Με τον κυβερνητικό συνασπισμό να εκπέμπει πολλά και διαφορετικά μηνύματα ο πρωθυπουργός είχε σήμερα εκτάκτως συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας παρουσία του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου η ολιγόλεπτη συνάντηση αφορούσε διευκρινήσεις όχι μόνο για τα 11,7 δισ. αλλά και το μακροοικονομικό πρόγραμμα, ενώ όπως όλα βεβαιώνουν επί τάπητος είναι και η αποδοχή από τους δανειστές μιας «μικρής απόκλισης στον προϋπολογισμό λόγω της μεγάλης ύφεσης».

Παρόλα αυτά το Μαξίμου δεν κρύβει ότι η συνάντηση αυτή έγινε και γιατί «οι χθεσινές δηλώσεις έξω από το Μαξίμου μετά τη σύσκεψη μπορεί να έδωσαν λάθος εντυπώσεις».

Με την τρόικα να έχει δώσει διορία το πολύ δέκα ημερών για να οριστικοποιηθεί το πακέτο των 11,7 δισ. το Μαξίμου ανεβάζει τους τόνους σε σχέση με τους κυβερνητικούς ετέρους και μιλά για επικοινωνιακή διαχείριση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος που θα κρίνει όχι μόνο την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της χρονικής διάρκειας του μνημονίου, την περίφημη επιμήκυνση, αλλά και την καταβολή της επόμενης δόσης.

Παράλληλα θεωρεί ότι τα περί μέτρων δύο δόσεων του κ. Βενιζέλου είναι μη ρεαλιστικά και απόλυτα επικοινωνιακού περιεχομένου με στόχο την ενίσχυση του φιλολαϊκού προφίλ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

«Η τρόικα δεν θα δεχτεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα σε δύο φάσεις και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε συμπεριφορές που θα δώσουν επιχειρήματα σε όσους μας θέλουν εκτός ευρώ… Χωρίς το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, όμως, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαπραγμάτευση» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ επισημαίνεται ότι αν τα 11,7 δισ. διαλύσουν την ελληνική κοινωνία και τις όποιες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας τότε δεν θα έχει νόημα ούτε η επιμήκυνση ούτε η όποια επαναδιαπραγμάτευση.

«Πρέπει να πείσουμε τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ,ότι με αυτές τις κινήσεις θα βάλουμε μπροστά την μηχανή της ελληνικής οικονομίας κι όχι με περικοπές μισθών και συντάξεων που θα αποδώσουν ελάχιστα και θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση».

Όπως κι αν έχει αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα παιχνίδι για γερά νεύρα και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Καθοριστική θα είναι η επόμενη συνάντηση των πολικών αρχηγών η οποία θα καθοριστεί -πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας- μόλις υπάρξει μίνιμουμ συμφωνία. «Δεν μας παίρνει έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου να εμφανιστούμε και πάλι με δύο ή και τρείς γραμμές. Στην επόμενη σύσκεψη πρέπει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις».