Η απάντηση του Τσίπρα για τη γραβάτα και το πουκάμισο μετά το Eurogroup

«Πιστεύω ότι σύντομα ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί τις αλλαγές»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:20
22/06/2018
Η απάντηση του Τσίπρα για τη γραβάτα και το πουκάμισο μετά το Eurogroup
18
loading

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την επομένη της συμφωνίας στο Eurogroup.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός δεν φορούσε γραβάτα... «Δεν θα γλιτώσω να βάλω τη γραβάτα», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρει το ανάλογο πουκάμισο.

«Τα στοιχήματα πρέπει να εκπληρώνονται όταν κερδίζονται, αλλά πρέπει να βρω κατάλληλο πουκάμισο (για γραβάτα)», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κατά την είσοδό του στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, λίγο πριν ξεκινήσει την επίσημη ενημέρωση προς τον κ. Παυλόπουλο, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο δεν φόρεσε γραβάτα κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του υπενθύμισε ότι ήταν ο Ματέο Ρέντσι εκείνος που του χάρισε την πρώτη γραβάτα, με τον πρωθυπουργό να απαντά «μου έχουν χαρίσει αρκετές».

«Η 21η του Ιούνη του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μια νέα σελίδα για τη χώρα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. «Το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο. Η απόφαση ανταποκρίνεται σε ένα ηθικό χρέος προς τις θυσίες του ελληνικού λαού» είπε.

«Θα ήθελα με την παρουσία μου εδώ να αναγνωρίσω τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίσατε θεσμικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Αταλάντευτα ήσασταν προσανατολισμένος στην άποψη ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο της ευρωζώνης», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι σύντομα ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί τις αλλαγές που έρχονται κατόπιν της συμφωνίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, ομιλία ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πραγματοποιήσει το απόγευμα στο Αίθριο Ζαπείου ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση υποδέχθηκε σε πανηγυρικούς τόνους το αποτέλεσμα της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να κάνει λόγο για ιστορική απόφαση, που, όπως ανέφερε, διαμορφώνει μία κατάσταση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

Ολόκληρος ο διάλογός τους:

Τσίπρας: Κύριε Πρόεδρε, χτες είχαμε μια ιστορική - έτσι λέει όλος ο Διεθνής Τύπος και έτσι είναι - Συμφωνία στο Eurogroup για στο ελληνικό χρέος. Το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο. Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η Συμφωνία στην οποία καταλήξανε χθες οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προβλέπει μια δεκαετή καταρχάς περίοδο χάριτος, αλλά και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων, των δανείων της χώρας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κεφάλαια και τόκοι που έληγαν το 2023 θα αποπληρωθούν μετά το 2033. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα νάχουμε ένα πολύ ‘στιβαρό μαξιλάρι’ ρευστότητας ύψους άνω των 24 δις ευρώ. Και βεβαίως έχουμε και την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, που είναι ύψους 4,8 δις ευρώ, 1,2 δις ευρώ κάθε έτος από το 2019 έως το 2022.

Νομίζω ότι αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μιας Συμφωνίας που είναι πολύ πιο πάνω από ό,τι οι προσδοκίες των Αγορών, αλλά εγώ θα έλεγα ότι είναι μία Συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των Εταίρων μας απέναντι στις θυσίες του Ελληνικού Λαού, όλα αυτά τα 8 χρόνια προκειμένου να παραμείνει ενωμένη και αρραγής η Ευρωζώνη, προκειμένου να προστατευθεί και να μείνει αρραγές το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Ως εκ τούτου, κύριε Πρόεδρε, έχω την εκτίμηση πως η 21η του Ιούνη του 2018, μένει στην ιστορία ως μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη, είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Σημαίνει όμως ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Από εδώ και στο εξής έχουμε βεβαίως στόχους, δεσμευόμαστε σ’αυτούς τους στόχους τους δημοσιονομικούς, έχουμε αποδείξει άλλωστε ότι μπορούμε να τους πετυχαίνουμε, όμως είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης που εκλέγει ο Ελληνικός Λαός, να επιλέγει τα μέσα προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους. Και αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την χώρα. Πιστεύω ότι γρήγορα και ο Ελληνικός Λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται. Θετικές αλλαγές που αφορούν βεβαίως, τόσο το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στο 2018, όσο κυρίως και τα αμέσως επόμενα χρόνια, από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, αλλά κυρίως και από την δυναμική που θα αναπτυχθεί στην ελληνική οικονομία μετά από την θετική ανταπόκριση των Αγορών, που θα δημιουργήσει ένα κύμα επενδύσεων που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το πλαίσιο.

Ήθελα να είσθε ο πρώτος στον οποίο θα μεταφέρω και θα παρουσιάσω, με κάθε επισημότητα, τις λεπτομέρειες της χθεσινής απόφασης. Όμως επιτρέψτε μου σ’ αυτό το σημείο να σας πω ότι πέραν του θεσμικού ρόλου, θα ήθελα με την παρουσία μου εδώ να αναγνωρίσω και τον ιδιαίτερο ρόλο που εσείς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεσμικά, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο διαδραματίσατε όλο αυτό το διάστημα. Πήραμε κρίσιμες αποφάσεις, πολλές φορές κάτω από πολύ μεγάλη πίεση. Θέλω και δημόσια να αναγνωρίσω ότι αταλάντευτα ήσασταν προσανατολισμένος στην άποψη ότι πρέπει η χώρα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της ανταμοιβής. Ομολογώ ότι είχατε δίκιο. Και πιστεύω ότι αυτή η ανταμοιβή δεν αφορά καμιά κυβέρνηση. Αφορά το σύνολο του Ελληνικού Λαού. Ως εκ τούτου, θα ήθελα και πέραν του θεσμικού σας ρόλου και προσωπικά να σας ευχαριστήσω για την στήριξη.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Παυλόπουλος: Κύριε Πρωθυπουργέ, ευχαριστώ πριν απ’όλα για την τήρηση, για μιαν ακόμη φορά, της κοινοβουλευτικής τάξης σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή μου. Δεύτερον, έκανα αυτό που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε Πρόεδρος Δημοκρατίας. Και οι προκάτοχοί μου αν βρίσκονταν στην ίδια θέση. Έκανα το χρέος μου. Αυτό επέβαλε και η συγκυρία, αλλά και η Ιστορία του Τόπου και η προοπτική της.

Και θέλω να πω με την ευκαιρία, προς όλους εκείνους που μπορεί να έχουν κάποιες αμφιβολίες, ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το Σύνταγμα δεν είναι στατικός. Αυτό δεν το λέγω τώρα, το δίδασκα και στο Πανεπιστήμιο. Προσαρμόζεται, κατ’ανάγκην, στην συγκυρία. Είναι διαφορετικός στις ομαλές περιστάσεις και πολύ διαφορετικός όταν η συγκυρία είναι κρίσιμη. Ζήσαμε κρίσιμες συγκυρίες. Η απόφαση για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή μας πορεία ήταν απόφαση – το πιστεύω ιδίως αυτή την στιγμή – της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι στο Δημοψήφισμα που έγινε τότε το τμήμα του Ελληνικού Λαού που είπε ‘ΟΧΙ’, ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Αυτό αποδείχθηκε στην πορεία. Και θέλω εδώ να αναγνωρίσω σε όλους εκείνους που εκείνη την εποχή συνέβαλαν, σε όλες τις Πολιτικές Δυνάμεις, αυτό που τους αναλογεί.

Θα ήθελα να κλείσω αυτή μου την παρέμβαση με δύο αναφορές: Η πρώτη είναι ένα τμήμα από το ανακοινωθέν του Eurogroup χθες: Είπε το Eurogroup ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μιαν οικονομία ισχυρότερη, η οποία στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόσθηκαν». Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη αναφορά την οποία θέλω να επισημάνω: Είναι η αναφορά που έκανε, ένα τμήμα της δήλωσης, του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι μια δήλωση που είναι εξαιρετικά υπεύθυνη και συγκινησιακώς φορτισμένη - όπως φαίνεται από το περιεχόμενό της – γιατί προέρχεται από έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχθηκε στην πορεία. Και αυτό πρέπει να το πούμε. Είπε ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ότι «αποτίω φόρο τιμής στον Ελληνικό Λαό για τις αντοχές του και την προσήλωσή του στην Ευρώπη». Όπως και εσείς τονίσατε προηγουμένως, τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως αλλά και οι Εταίροι μας, να αναγνωρίζουμε με πόσες θυσίες του Ελληνικού Λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε.

Και θέλω επίσης να επισημάνω - και θα το λέγω πάντοτε, το έλεγα από την πρώτη στιγμή, πολλές φορές μάλιστα είχα παρεξηγηθεί - ότι αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας. Ορισμένες, αρκετές, πολύ σημαντικές μάλιστα, από τις θυσίες αυτές οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των Προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν. Όχι από μας. Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο. Και το λέγω αυτό γιατί; Γιατί αν αναγνωρίζουμε, και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, αυτές τις θυσίες στον Ελληνικό Λαό, πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας αυτά τα λάθη που έγιναν τότε, σε ό,τι αφορά το μέλλον, κατά την εφαρμογή αυτών που χθες συμφωνήσαμε. Αυτά τα λάθη θα ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Καρολος

  καλά όνειρα όταν ξυπνήσεις και εάν μας το λες και εμάς

 2. avatar supi

  χαχαχαχαχα Ευχαριστεί τον Πάκι για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του!!! χαχαχαχαχα
  Αυτός που κόντεψε να μας βγάλει από το ευρώ και την Ε.Ε !!! Αυτός με τα συντρόφια που ήθελαν δραχμή και ντου!!! χαχαχαχα

  Ρε Τσίπροβιτς κόψε την πλάκα!!! Δεν αντέχεται πλέον η κοροϊδια!!! Όσο για την γραβάτα, να είναι κολομβιανή !!!

 3. avatar Θορπ ο αδαής

  Και θέλω να πω με την ευκαιρία, προς όλους εκείνους που μπορεί να έχουν κάποιες αμφιβολίες, ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το Σύνταγμα δεν είναι στατικός. Αυτό δεν το λέγω τώρα, το δίδασκα και στο Πανεπιστήμιο. Προσαρμόζεται, κατ’ανάγκην, στην συγκυρία. Είναι διαφορετικός στις ομαλές περιστάσεις και πολύ διαφορετικός όταν η συγκυρία είναι κρίσιμη. Ζήσαμε κρίσιμες συγκυρίες. Η απόφαση για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή μας πορεία ήταν απόφαση – το πιστεύω ιδίως αυτή την στιγμή – της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι στο Δημοψήφισμα που έγινε τότε το τμήμα του Ελληνικού Λαού που είπε ‘ΟΧΙ’, ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Αυτό αποδείχθηκε στην πορεία. Και θέλω εδώ να αναγνωρίσω σε όλους εκείνους που εκείνη την εποχή συνέβαλαν, σε όλες τις Πολιτικές Δυνάμεις, αυτό που τους αναλογη
  Ανειρεύομαι ανήκουστη ομολογία σοκ ;
  δλδ. Άλλο ψηφίσαμε και άλλο βγήκε από την κάλπη οπότε δεν χρειάζονται πλέον εκλογές !

 4. avatar Ζήκος..

  -Τι χρώμα το πουκάμισο αφεντικό;
  - Άσπρο!!!
  - Άσπρο;;; Μαύρο έπρεπε να πάρεις,,εξάλλου αυτό θα φορέσεις (φάς) πρώτα...!!!...

 5. avatar Αναντικατάστατος

  Από γκαρσόνι της παραλιακής σε γκαρσόνι του Κολωνακίου.

 6. avatar Mστ

  το πρόβλημα είναι ο καρανίκας θα βάλει γραβάτα ;

 7. avatar Bonzo

  embarrassment to anything Greek ................

 8. avatar Μστ

  Την αλήθεια λέει ο Τσίπρας που πέσατε όλοι να τον φάτε...το χρέος πλέον είναι βιώσιμο, θα ζήσει 100 χρόνια για να το αποπληρώνουν μέχρι και τα δισέγγονα μας.!!!

 9. avatar Μστ

  Πάντως οφείλουμε ένα πράγμα να το παραδεχτούμε στη κυβέρνηση...ένα κόμμα που ξεκίνησε με 4%, έγινε κυβέρνηση με ψεύτικες υποσχέσεις και κατάφερε με την επικοινωνιακή πολιτική να περάσει 2 μνημόνια χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, να αγοράσει τα περισσότερα εξοπλιστικά, να δώσει το όνομα βόρεια Μακεδονία (κατά τη γνώμη μου ορθώς) στα Σκόπια παρά τις αντιδράσεις των δεξιών και συντηρητικών ελλήνων και να είναι αυτή τη στιγμή σε διψήφιο ποσοστό και το πιο πιθανόν να κερδίσει τις εκλογές...επικοινωνιακή επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ή αποτυχία της Ν.Δ και των υπολοίπων κομμάτων..???

  1. avatar Mστ

   και βέβαια ο αριστερός λαϊκισμός εκλογοκαταπίνεται γλυκόπιοτα αχυροφάγο.
   ο μητσοτάκης Παρουσιάζεται ο μπαμπούλας του φτωχού .

 10. avatar Μικές

  Και ο ζουρλομανδύας είδος πουκαμίσου είναι...

 11. avatar αδεσποτος

  καλεσε τους χορτασμενους στο ζαπειο για φιεστες.....κριμα που δεν εχεις αντιληφθει ακομη τι καταστροφη εφερες στο λαο.....αφους μας εκοψες 10 φορες τη συνταξη...εβαλες 40 φορους....αυξησεις στα τροφιμα.....αυξησεις στον ενφια.....πανηγυριζεις .τωρα θες και γραβατα...σου την εδωσε ο φιλος σου...καποιος αλλος θα σου δωσει και πουκαμισο....ισως η φιλη σου η μερκελ.....φτωχουλης εισαι......

 12. avatar Μστ

  Εντάξει μετά από αυτό σιγουρεύτηκα ότι ο Τσίπρας είναι troll...δε παίζει να τα πιστεύει αυτά που λέει.!!!

 13. avatar Ξενιαστος παλαβιαρης

  Καλα εισαι τρελος άνθρωπε μου ?? Που την ειδες την χαρα? Μαλον ειναι αυτο που λενε χαζο παιδι χαρα γεμάτο. Επιτροπεία καθε 3 μηνες ως τη αλλη ζωη και 1000 ψυφισμενα μετρα σε πλήρη εφαρμογή εσαεί. Το κουτοχορτο στην Κουμουνδούρου το πουλάτε χοντρικα τωρα?? Αντε και οι εκλογες πλησιαζουν κακομοίρηδες!!!

 14. avatar Τσαμπα προσπαθεις

  O λαος εχει ηδη αντιλειφθει οτι ειστε φασιστες προδοτες, οσο πιο γρηγορα φυγετε τοσο το καλυτερο μπας και γλιτωσουμε την πατριδα μας. Προδοτες ουστ απο δω! Πουλησες την Μακεδονια για να παρεις ελαφρυνση χρεους αντι να πεις \"συγνωμη αποτυχαμε\" και μας βριζεις απο πανω μας λες φασιστες και ακροδεξιους προδοτη!
  Τραβα λοιπον με την γραβατα που πηρες για να πουλησεις την Μακεδονια και αιντε στον αγυριστο εθνοπροδοτη! Εξω απο την Ελλαδα οποιος δεν αισθανεται Ελληνας και δεν τον νοιαζει το καλο του τοπου.

 15. avatar Teodman

  Στα [...] μας τι θα βάλεις.
  Να πάρεις δρόμο θέλουμε Τσιπράκο!!!

 16. avatar greg

  χαρα μεγαλη.....θα φαααατε με χρυσα κουταλια.....θριαμβος .....
  πολυ καλη κυβερνηση....μετα απο αυτο δεν θα ψηφισω πασοκ...
  για να με σωσει.....ειδεεεες ο αλεξης.... παλι μας εσωσε....

 17. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Εκτός απο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ειναι και Καραγκιόζης. Καλά εαν φορέσει γραβάτα θα ειναι ο απολυτος αυτοεξεφτελισμός. Ακόμα και αυτός νομίζω οτι θα το αποφύγει γιατι θα γελάνε και οι βαμμενοι σανιψηφοφόροι του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει