Για την πρώτη μεγάλη μάχη της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, που θα δοθεί στις Βρυξέλλες, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι γιατροί που παρακολουθούν την υγεία του πρωθυπουργού, ετοιμάζεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Η προεργασία για την επιτυχία του εγχειρήματος έχει ήδη γίνει. Ο κ. Σαμαράς, εδώ και δύο μήνες, έχει φροντίσει να αναπτύξει διεθνείς συμμαχίες στο εσωτερικό της Ε.Ε., που θα του επιτρέψουν να πετύχει την ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας και των φορολογουμένων.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να ανακοινωθεί η κυβερνητική πολιτική του 2013, το σχέδιο δράσης του κ. Σαμαρά θα αναπτυχθεί στους ακόλουθους τομείς.

Βιώσιμη οικονομική πολιτική με αναθεωρημένο Μνημόνιο

Εκτός από την επιμήκυνση του προγράμματος, που θα προκαλέσει εξοικονόμηση τουλάχιστον κατά 4 δισ. ευρώ το 2013, ο κ. Σαμαράς βάζει στην ατζέντα της επαναδιαπραγμάτευσης τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% στην εστίαση προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός και να αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά.

Αποκρατικοποιήσεις-εξπρές

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων καθώς δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σε καμία ουσιαστική πώληση ΔΕΚΟ, πέραν του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πακέτου μετοχών του ΟΤΕ. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει μια εντυπωσιακή συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να φανεί στη διεθνή αγορά ότι η Ελλάδα κρύβει ευκαιρίες και προσφέρεται για τοποθέτηση κεφαλαίων.

Επιχείρηση επενδύσεις μέσω… Χατζηδάκη

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης θα τρέξει τα δημόσια έργα, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, που διαπνέεται από φιλελεύθερη οπτική, θα επιχειρήσει την απελευθέρωση των αγορών και το χτύπημα των καρτέλ, ενώ ο έτερος υφυπουργός Παναγιώτης Μηταράκης θα αγωνισθεί για την προσέλκυση επενδύσεων. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι επενδύσεις ταχείας δράσης εντοπίζονται κυρίως στον τουριστικό τομέα, όπου και θα δοθεί βάρος. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Ναυτιλίας κ Μουσουρούλης θα «κυνηγήσει» την προσέλκυση επενδύσεων από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και ο υφυπουργός του, κ. Βερνίκος, θα δώσει προτεραιότητα στην κατασκευή υποδομών (μαρίνες κ.λπ) στα νησιά.

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΠΑ

Στο Μαξίμου έχουν διαπιστώσει ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων οφείλονται σε ατέλειες που υπάρχουν στη δομή του ΕΣΠΑ. «Αντί να ζητάει κάθε δήμαρχος κοινοτικά κονδύλια για έργα στην περιοχή του, το υπουργείο Ανάπτυξης θα καθορίσει κεντρικά (σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες) τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις στις περιφέρειες, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις.

Ενίσχυση των ασθενεστέρων

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα «χτυπηθούν» τις επόμενες μέρες από τα νέα εκκαθαριστικά, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ που είχε αποφασίσει τον Οκτώβριο του 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και είχε καταψηφίσει η Νέα Δημοκρατία. Ήδη έχει εξαγγελθεί η ρύθμιση πληρωμής των οφειλών, ενώ εξετάζονται και πρόσθετα μέτρα εάν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τρόπους για την ενίσχυση των ασθενέστερων με πρώτο βήμα την υλοποίηση της δέσμευσης για αποκατάσταση των συντάξεων κάτω των 700 ευρώ, αλλά και των επιδομάτων για τριτέκνους και πολυτέκνους.