Λεία των κερδοσκόπων προβλέπει ο Μάριο Μόντι ότι θα γίνει η Ε.Ε. σε περίπτωση που η Σύνοδος Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου αποτύχει. Ο ιταλός πρωθυπουργός προέβλεψε επίσης ότι, αν η οικονομική κατάσταση συνεχίσει να επίδεινώνεται, οι λαϊκές διαμαρτυρίες θα αυξηθούν.

«Θα υπήρχαν ολοένα και ισχυρότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον ορισμένων χωρών και μια παρενόχληση των ασθενέστερων χωρών. Οι επιθέσεις αυτές θα έπλητταν όχι μόνον αυτούς οι οποίοι δεν θα είχαν σεβαστεί τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ, αλλά επίσης χώρες όπως η Ιταλία» δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε, μεταξύ άλλων, στην Guardian και τη La Stampa.

Οι δηλώσεις του Μόντι έγιναν πριν αρχίσει σήμερα στη Ρώμη μια μίνι σύνοδος κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, η οποία πρόκειται να προετοιμάσει την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Αν δεν προκυψει κανένα αξιόπιστο σχέδιο η λαϊκή απογοήτευση έναντι της Ευρώπης θα αυξηθεί, προειδοποίησε ο Μόντι. «Για να βγούμε σε καλές συνθήκες απ’ αυτή την κρίση της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι απαραίτητη περισσότερη ολοκλήρωση», επέμεινε.