«Με περίπου 15 μήνες μέχρι τις επόμενες εκλογές, ο 43χρονος αριστερός ηγέτης έχει ήδη τοποθετήσει χρονικά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο της πρόγραμμα διάσωσης για αυτό το καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι αυτό θα αρχίσει να ενισχύει τα για την ώρα άσχημα αποτελέσματά του στις δημοσκοπήσεις», αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να πάει εκεί που οι προκάτοχοί του έχουν αποτύχει: στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Το διεθνές πρακτορείο περιγράφει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ ως «μεγάλο ρίσκο» του Αλέξη Τσίπρα που ενδεχομένως να γυρίσει μπούμερανγκ εν όψει των εθνικών εκλογών.

«Είναι αποφασισμένος να το λύσει», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Αν υπάρξει μία συμφωνία, θα είναι μπόνους. Θα πει, σας έβγαλα από τα μνημόνια, τακτοποίησα το ζήτημα των Σκοπίων. Με αυτόν τον τρόπο ίσως καλύψει άλλες απώλειες», δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Όπως σημειώνει το Reuters, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα εξασφάλιζε στον Αλέξη Τσίπρα επαίνους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, όμως παράλληλα πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα ήταν τεράστιο ρίσκο για τον πρωθυπουργό, την ώρα που η υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ έχει κατρακυλήσει λόγω των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και έχουν φέρει έναν στους τρεις Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Υπάρχει νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος [μεταξύ των Ελλήνων] για το ζήτημα της ονομασίας», δηλώνει ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και εξηγεί: «Είναι ένα ζήτημα που μπλέκει ιστορία και σύμβολα, και […] ένας συμβιβασμός είναι πολύ δύσκολος σε αυτήν την περίπτωση».

Από την άλλη, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το βασικό κίνητρο του Αλέξη Τσίπρα πίσω από την επιμονή του για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι η επιθυμία του να προκαλέσει εσωκομματικά ρήγματα στη Νέα Δημοκρατία.

«Είναι ένα ρίσκο που δεν ελήφθη με στόχο να κλείσει ένα ανοιχτό διπλωματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα, αλλά ως ένα εργαλείο διχασμού, τουλάχιστον στην αρχή, της αντιπολίτευσης», εκτιμά ο κ. Υφαντής.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παναγόπουλος, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco, πιστεύει πως, παρά τα όποια ρίσκα, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα μπορούσε να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα να ενισχύσει τη δημοτικότητά του.

«Θα υπάρξουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως της ονομασίας, αυτό είναι σαφές», τονίζει, προσθέτοντας: «Όμως μακροπρόθεσμα μία λύση, παρά τις διαφωνίες και τις αρχικές διαμαρτυρίες […] δεν μπορεί να πλήξει τον Τσίπρα».