Για ολιγωρία της κυβέρνησης στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έκανε λόγο μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Η ΝΔ έχει τείνει χείρα βοηθείας κατ’ επανάληψη σε οποιοδήποτε θέμα δείχνει να δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας. Θυμίζω την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προσφυγικό που στήριξε εντός και εκτός της χώρας την εθνική προσπάθεια. Και πάλι αυτές τις μέρες, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και το σύνολο των στελεχών μας, δείξαμε μια θεσμική, σοβαρή και υπεύθυνη στάση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν περιμένουμε να υπάρχουν αποτελέσματα ή ότι δε βλέπουμε ολιγωρίες», τόνισε σε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Real FM, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρατήρησε ότι «το περιστατικό στον Έβρο δεν είναι ανεξάρτητο από όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, από την προσπάθεια εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού, από αυτά που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικά από την επιθετικότητα της Τουρκίας».

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα σε συγκεκριμένα πεδία, ασκώντας κριτική στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ. «Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι θα δει σήμερα την αναπληρώτρια Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προκειμένου να την ενημερώσει. Μα η κ. Γκοτμέλερ ήταν πέντε μέρες στην Ελλάδα! Ο κ. Καμμένος την συνάντησε στο ΥΠΕΘΑ την επομένη της κρίσης. Μετέβη στους Δελφούς. Ποιος ο λόγος που δεν έγινε παράσταση στο ΝΑΤΟ την κρίσιμη ώρα, για να μην κλιμακωθεί μια τέτοια κρίση και να λυθεί πολύ νωρίτερα και περίμενε πέντε μέρες για να το κάνει;», διερωτήθηκε.

Σχολιάζοντας το περιστατικό στον Έβρο, ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε τι συμβαίνει, κλιμακώθηκε ένα πρόβλημα με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τζανακόπουλου, αλλά και των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, των οποίων οι προβλέψεις έπεσαν έξω, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Θα περίμενα άμεση αντίδραση και λελογισμένες, οργανωμένες και στρατηγικά στοχευμένες ενέργειες για να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω. Και θα κριθεί μετά τι ακριβώς συνέβη, είναι δουλειά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και όχι των Τούρκων».

Ερωτώμενος για το πόσο θα διαρκέσει η υπόθεση της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Κικίλιας παρατήρησε ότι «είναι εμφανές ότι οι Τούρκοι στήνουν ένα σκηνικό που πάει στο μέλλον αυτή την ιστορία. Η ελληνική κοινωνία όμως, περιμένει από τους ηγέτες που έχει εκλέξει, να μπορούν να αντιδράσουν στην κρίσιμη ώρα».