Ανοικτό άφησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το ενδεχόμενο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης να διωχθούν για κατασκοπεία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας».

«Αν προκύψει τέτοια κατηγορία θα πρόκειται για μια ακραία, προκλητική και άκρως πολιτικοποιημένη ενέργεια», τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε χθες ότι κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, επομένως δεν έχει προκύψει η κατηγορία της κατασκοπείας. «Θα ήταν μια ακραία εκδοχή. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει με σεβασμό το διεθνές δίκαιο, και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω», πρόσθεσε.

Επίσης, επισήμανε ότι σε αυτήν τη φάση, η ελληνική πλευρά πρέπει να σεβαστεί τη δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται στην Τουρκία, με οποία προβλήματα αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στη γειτονική χώρα και ότι στόχος είναι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να μην μετατραπεί σε διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ.

«Κάνουμε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ, που θα κρατήσει επ’ αόριστον», ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι εφόσον χρειαστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο.

Τέλος, στο ενδεχόμενο να κρατήσει ως… ενέχυρο η Άγκυρα τους δυο στρατιωτικούς, σημείωσε ότι «ο καθένας μπορεί να κάνει εκτιμήσεις, με δεδομένη τη στάση της Τουρκιάς, που αναβαθμίζει τη συμπεριφορά της και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με το θέμα των ΑΟΖ στην Κύπρο». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τον Τουρκογερμανό δημοσιογράφου, Ντενίζ Γιουτσέλ, που έμεινε έναν χρόνο στη φυλακή χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορητήριο.