Η περιβόητη απεμπλοκή κονδυλίων του ΕΣΠΑ και των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να προχωρήσουν έργα και να επιστρέψουμε ταχύτερα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε πρώτη φάση και στην ανάπτυξη σε δεύτερη, θα είναι το βασικό θέμα της συνάντησης, που θα έχει σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, με τους επιτρόπους Ρεν και Χαν στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν, πέραν του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας που ζητά για την επόμενη τριετία, θεωρεί ύψιστης σημασίας την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταυτόχρονη υλοποίηση πολιτικών, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Το θέμα αυτό, καθώς και οι καθυστερήσεις, που έχουν καταγραφεί σε συγκεκριμένους τομείς, συζήτησε η Άννα Διαμαντοπούλου με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα 180 έργα υψηλής προτεραιότητας και η πορεία υλοποίησής τους. Πρόκειται για έργα, που έχουν προϋπολογιστεί περί τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Ράιχενμπαχ εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η σύσταση των δύο εγγυοδοτικών ταμείων, που έχει ήδη προαναγγελθεί. Το ένα αφορά στους μικρομεσαίους και στην ενίσχυσή τους, και το δεύτερο στη χρηματοδότηση αυτοκινητόδρομων και άλλων μεγάλων έργων υποδομών. Μάλιστα, εξετάστηκε πώς μπορούν να απελευθερωθούν τα απαραίτητα κονδύλια από την Ελλάδα, ώστε να προστεθεί σε αυτά και η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η task force ζητά επιτακτικά να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για να αρθούν τα εμπόδια της επιχειρηματικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται ακόμα το πολυνομοσχέδιο από το υπουργείο Ανάπτυξης, με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ.