«Δε μπορώ να μετέχω σε μία κυβέρνηση που έχει λαϊκή εντολή για μία τετραετία και λαμβάνει αποφάσεις για σαράντα χρόνια» σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο Χάρης Καστανίδης, δύο μόλις ημέρες μετά την απουσία του από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, υπενθυμίζοντας ότι είχε δηλώσει επανειλημμένως πως πρέπει να επισπευσθεί η προσφυγή στις κάλπες, ώστε η κυβέρνηση να έχει νωπή λαϊκή εντολή.

Μιλώντας στο πρωινό του ΣΚΑΪ, ο κ. Καστανίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την απόφασή της να πάει στη Βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση με τη μορφή του κατεπείγοντος, τονίζοντας ότι «δεν επετράπη σε ένα ολόκληρο κοινοβούλιο να εκφράσει την άποψή του για ένα νομοσχέδιο που δεσμεύει το κράτος για σαράντα χρόνια».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καστανίδης διευκρίνισε ότι από τα 120 δισ. που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση, δε θα δοθεί τίποτα σε μισθούς και συντάξεις, αλλά όλα τα χρήματα θα εξυπηρετήσουν το δημόσιο χρέος και 30 δισ. θα δοθούν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι εκτός των χρημάτων αυτών, το άρθρο 3 του νέου Μνημονίου, προβλέπει φοροελαφρύνσεις για τις τράπεζες, «την ώρα που λέμε στο νέο μέχρι 25 ετών ότι θα δουλεύει για 500 ευρώ».

Τέλος, ο κ. Καστανίδης επεσήμανε ότι «μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης οφείλαμε να αξιολογήσουμε τα μέτρα που εφαρμόσαμε», κάνοντας λόγο λάθη τα οποία έχουν οδηγήσει σε ύφεση της τάξεως του 7% και τα οποία δε μπορούν να επαναληφθούν.

Ο κ. Καστανίδης σημείωσε ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με τη συνείδησή του.